eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Orbán Viktor: a legkritikusabb két hét előtt állunk – a nap hírei

A miniszterelnök szerint a járvány eddigi legnehezebb két hete előtt áll az ország. Március 15-éig meghosszabbította a járványügyi korlátozásokat a kormány. A jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus elleni vakcina gyártása Debrecenben.

A miniszterelnök szerint a járvány eddigi legnehezebb két hete előtt áll az ország. Orbán Viktor egy orvos-tudós csoporttal és járványmatematikusokkal egyeztetett, ami után elmondta: az újfajta vírus-mutációk megjelenése miatt a fertőzések száma erőteljesen emelkedni fog. Hozzátette: olyan terhelés lesz a kórházakon, mint amilyen még nem volt, ezért minden orvosra, ápolóra és lélegeztető-gépre szükség lesz.

Március 15-éig meghosszabbította a járványügyi korlátozásokat a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón közölte: a szakemberek szerint a koronavírus új mutánsainak megjelenése miatt a következő két hétben jelentősen nőhet a fertőzöttek száma. Szólt arról is, hogy március 1-én postázzák a védettséget igazoló kártyákat.

A jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus elleni vakcina gyártása Debrecenben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László azt mondta: a beruházások teljes költsége várhatóan 55 milliárd forint lesz, ebből a koronavírus oltóanyaggyár mintegy 7 milliárdba kerül. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházás megvalósulásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

A koronavírus mutációi miatt egy erőteljesen felívelő szakaszba érkezett a járvány - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: a harmadik hullámban jelenleg exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, közöttük emelkedik a súlyos állapotban kórházi kezelésre szorulók aránya. A tisztifőorvos mérföldkőnek nevezte, hogy már félmillióan kapták meg a védőoltást.

Eredménytelennek nevezte a főpolgármester Budapest és a kerületek egyeztetését a kormánnyal a helyhatóságokat érintő elvonások kompenzációjáról. Karácsony Gergely, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta: arra kaptak ígéretet, hogy mindenkivel külön-külön leülnek tárgyalni. Fürjes Balázs, fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a kormányzat elsősorban fejlesztéseket kíván támogatni, és csak másodsorban az önkormányzatok működését.

Politikai és gazdasági szempontból is egy teljesen új világ beköszöntéről beszélt a külgazdasági és külügyminiszter az idei nagyköveti értekezleten. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: ebben az új világban újrarendeződnek az erőviszonyok, ami versennyel jár. Szijjártó Péter hangsúlyozta, kétféle verseny alakul ki a világon: az egyik az oltásokért zajlik, míg a másik a gazdasági kapacitások globális újraelosztásáért.

A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek a korszak áldozatainak emléknapján. A járvány miatt főként online megemlékezéseket tartottak. Áder János államfő, majd Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Terror Háza Múzeumnál gyújtott mécsest. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti identitás részének nevezte a kommunizmus által okozott szenvedést. Karácsony Gergely főpolgármester azt írta: azokra az áldozatokra emlékezik az ország, akik az életükkel fizettek azért, mert a hatalmon lévő emberek félelemre és gyűlöletre építették rendszerüket.

Ausztriában mielőbbi nyitást követel a vendéglátó- és szállodaipar. Hétfőn lehet döntés az esetleges további nyitásról, de csak a járványgörbe megfelelő alakulása esetén. Az Osztrák Gazdasági Kamara szervezésében tartott online konferencián a felszólalók egyetértettek abban: ha belátható időn belül nem nyithatnak ki, az többet árt, mint használ, és nemcsak a gazdaságra nézve, hanem az emberek pszichés egészségének megőrzése szempontjából is.

Olaszországban északon városokat zárnak le, délen viszont március végétől a mozik, színházak megnyitására készülnek. A vírusmutációk terjedése miatt Bologna városát is zárlat alá helyezik. szombattól, egyelőre egészen március 14-ig. A nagy-britanniai és a brazíliai vírusmutációk terjedése északról déli irányban halad, és már a fővárosban is érezteti hatását.

A vírusmutánsok miatt Franciaország hétfőtől a Németországba ingázóknak is kötelezővé teszi a negatív PCR-teszt felmutatását a belépéshez az ország területére. A Németországba rendszeresen átjáró mind a 70 ezer francia állampolgárnak hetente teszteltetnie kell magát, s a határ mentén közösen járőröző francia és német rendőrök megerősítik az átkelők igazolásainak ellenőrzését.

Egy szinttel csökkentette az eddigi legmagasabb fokú járványügyi készültséget a brit kormány. Az intézkedést az angol, az észak-írországi, a skóciai és a walesi tisztifőorvos javasolta. Közös közleményükben hangsúlyozták: a lakosság erőfeszítéseinek köszönhetően már javulnak a járványügyi mutatók.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×