eur:
394.83
usd:
367.48
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Wakeboard pálya a budakalászi Lupa-tónál 2017. augusztus 4-én. A tartós kánikula miatt augusztus 6-án 24 óráig meghosszabbította a hőségriadót Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Nagyobb rálátást szeretnének a Lupa-tó fejlesztésére a települések

A szilveszter napján megjelent kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a Lupa-tó melletti budakalászi és szentendrei partszakaszokra tervezett magánberuházásokat, erről azonban nem egyeztetnek a környező településekkel – mondta az InfoRádiónak Péterffy Gábor, a budakalászi polgármester kabinetfőnöke.

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a Lupa-tó melletti budakalászi illetve szentendrei partszakaszokra tervezett magánberuházásokat. Miután az érintett önkormányzatokat a rendelet előkészítésébe nem vonták be, Budakalász vezetése a szentendrei polgármesterrel közösen mihamarabbi egyeztetést kezdeményezett a beruházóval, amire január elején sor került.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a mellékletében felsorolja azokat a helyrajzi számú ingatlanokat, ahol az hatályos, ezek alapvetően vízfelületek, illetve két kisebb szárazföldi terület. Bár a kormányrendelet felülírja az eddig érvényben lévő országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendeleteket, a dokumentumban nincs markáns eltérés az eddigi helyi építési szabályoktól – tette hozzá Budakalász polgármesterének kabinetfőnöke.

Ahol ezek a szabályok mégis eltérnek egymástól, ott az új, a kormányrendeletben meghatározott beépítési paramétereket kell figyelembe venni. Így például a többhektáros vízfelületet az eddigi 3 százalék helyett 5 százalékban lehet majd beépíteni különféle speciális úszóházakkal, valamint a meglévő sport- és szabadidős lehetőségeket is kibővíti a kormányrendelet.

Péterffy Gábor hozzátette: amellett, hogy a két város kifejezte igényét arra, hogy a tervezett ingatlanfejlesztésekről előzetesen lenne jó értesülni, hogy időben tudják véleményezni, a céljuk, hogy a Lupa-tó körüli fejlesztések, akár a szentendrei, akár a budakalászi oldalon történnek, egységes elvek és közös szabályrendszer alapján történhessenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×