eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A Magyar Honvédség tízezredik önkéntes tartalékos katonája, Fenesi Botond a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyűlésen 2020. szeptember 2-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Aláírta szerződését a tízezredik önkéntes tartalékos katona

2010-ben 17 tartalékos honvédje volt Magyarországnak, most tízezer van. "Ez hihetetlen sikertörténet" – mondta Németh Szilárd.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerdán, Budapesten a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyűlésen emléklappal és ajándékkal köszöntötte a tízezredik önkéntest, Fenesi Botondot.

Kiemelte: azért kiemelten fontosak az önkéntesek, mert ők tudják a leghitelesebben közvetíteni a társadalom felé, hogy mi a honvédség.

Németh Szilárd megköszönte a katonák munkáját, amit a haza védelmében tesznek, még egy olyan "láthatatlan ellenséggel" szemben is, mint a koronavírus. Ennek kapcsán példaként említette, hogy a katonák - köztük több önkéntes tartalékos - az ország minden területén összesen 1024 idősotthont fertőtlenítettek.

Emlékeztetett, hogy a járványhelyzetben a kormány nemcsak az életvédelmét állította középpontba, hanem azt is, hogy a gazdaságot, az életet is újra kell indítani. A Magyar Honvédség - mint a legbiztosabb munkáltató - a gazdaságélénkítő feladatból is kivette részét.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség egy új programot dolgozott ki, a speciális területvédelmi tartalékos rendszert, azoknak, akik a koronavírus-járvány következtében vesztették el munkájukat. A július elsején 15 helyszínen indult programra 390-en jelentkeztek - közölte az államtitkár. Hozzátette: nincs lemorzsolódás. Kedden pedig 13 helyszínen 341-en írtak alá szerződést a Magyar Honvédséggel.

Németh Szilárd beszédében azt hangsúlyozta: a honvédelem ügye nem bal vagy jobb oldali ügy, hanem "közös ügyünk". Ezzel együtt kitért arra, hogy a 2010-es kormányváltás óta a katonák "saját bőrükön" érezhetik a honvédség, a katonák megbecsülését. Példaként említette a katonák új egyenruháját, az 50 százalékos béremelést, valamint a honvédelmi és haderőfejlesztési programot is, továbbá, hogy jövőre 778 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat a honvédség, ami rekordösszeg.

A haderőhöz való megváltozott kormányzati hozzáállás kapcsán Németh Szilárd felidézte Orbán Viktor miniszterelnök keddi nyilatkozatát is. Azt mondta: a kormányfő Bledben egyebek mellett arról is beszélt, hogy a "játékszabályokat jelenleg Kína és az Egyesült államok határozza meg", mert a modern gazdaság tudományos központja nagyban kapcsolódik a hadsereghez. Kitért arra is, hogy szükség van valamilyen katonai háttérre, mivel minden fontos technológia, katonai tudományos háttérből ered - ismertette Németh Szilárd a kormányfő nyilatkozatát.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×