eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Balatoni Hajózási Zrt. hajója érkezik a siófoki kikötőbe.
Nyitókép: Kollányi Péter

Nem akárhogy indul a 174. hajózási szezon a Balatonnál

A járványügyi helyzet új, enyhébb fázisba lépésével, igazodva a központi kormányzati intézkedésekhez, május 30-án a Bahart elindítja első menetrendi és sétahajójáratait.

A 174. hajózási szezon kezdetével a kompszolgáltatás mellett,

május 30-tól már a kiemelt menetrendi és sétahajó járatok is elérhetővé válnak a Balatonon.

A Bahart, alkalmazkodva a kormányzati rendelkezésekhez, kéthetes periódusokban hirdeti meg személyhajózási menetrendjét. A társaság folyamatosan nyomon követi majd az utasforgalom alakulását, és szükség szerint rugalmasan módosít a meghirdetett menetrenden és kapacitásokon. Az adott napi aktuális járatindulási időpontok a társaság hivatalos honlapján mindig elérhetők lesznek – olvasható a Balatoni Hajózási Zrt. közleményében.

A települések között közlekedő menetrendi hajózás a szezonindulás első két hetének minden napján a 4 legforgalmasabb útvonalon lesz elérhető a közönség számára. Ezek

a Balaton két partját összekötő, kiránduló járatok napi 4 alkalommal közlekednek

majd Siófok–Balatonfüred–Tihany, Balatonboglár–Révfülöp és Fonyód–Badacsony útvonalakon, valamint napi 3 alkalommal Balatonmáriafürdő és Balatongyörök települések között. A pünkösdi szezonindító hétvégétől sétahajó járatokat is indít a Bahart, összesen 9 kikötőből. Már az első két hét minden napján indul sétahajó Siófokról, Balatonfüredről, valamint Keszthelyről. A hétvégi napokon további 6 kikötőből – Badacsonyból, Balatonboglárról, Balatongyörökről, Balatonlelléről, Balatonmáriafürdőről, Révfülöpről – is elérhető lesz az 1 órás sétahajózási szolgáltatás.

A járványügyi helyzethez alkalmazkodva a Bahart visszavonásig az alábbi átmeneti utazási feltételekkel biztosítja személyhajózási szolgáltatásait:

  • A tömegközlekedési eszközökhöz hasonlóan, a hajók zárt utastereiben egyelőre kötelező a szájmaszk (vagy azt helyettesítő, arcot eltakaró kendő, sál) viselése. A kellemetlenségek elkerülése céljából arra kérik az utasokat, hogy ezekről mindenki előzetesen maga gondoskodjon, mivel szájmaszkot a pénztárakban nem árusítanak. Szájmaszk hiányában a pénztáros munkatársak megtagadhatják a jegykiadást, a hajós személyzet pedig a hajóra történő felszállást. A hajók nyitott fedélzeti részein a szájmaszk viselése ajánlott.
  • A társaság felhívja utasai figyelmét, hogy az egymástól számított, rendeletben előírt 1,5 méteres távolságot a kikötőben, a pénztáraknál és a hajók fedélzetén is – az egy háztartásban élők kivételével – tartsák be.
  • A hajókon szállítható utasok számát a maximális befogadóképességhez képest átmenetileg csökkentik, emiatt a jegyek minden hajójáratra csak korlátozott számban lesznek válthatók. Annak érdekében, hogy a legtöbb hajózni vágyó utast a fedélzetre tudjanak engedni, a társaság a nagyobb befogadó képességű hajóit állítja forgalomba.
  • A megváltott menetjegyek kizárólag a jegyen szereplő, adott időpontra szóló utazásnál használhatók majd fel, ugyanazon útvonalon korábbi vagy későbbi járatra nem érvényesek. Erre a korlátozott befogadóképesség miatt van szükség, hogy a szállítandó utasok száma előre tervezhető legyen.
  • A Bahart felhívja utasai figyelmét, hogy a települések között közlekedő menetrendi járatokra a retúrjegyek vásárlását részesítsék előnyben, az ismételt pénztári sorban állás elkerülése végett.
  • Mint sok más szolgáltatás esetében, a Bahart is kéri utasai együttműködését, hogy mellőzzék a készpénzben történő fizetést, a jegyek megváltásakor használják (érintős) bankkártyájukat.
  • A Bahart személyhajózási szolgáltatásait a járványügyi helyzetben és ahhoz kapcsolódó korlátozó intézkedések mentén minden utas saját felelősségére veszi igénybe, az utazással összefüggésbe hozható esetleges megbetegedésekért a Bahart felelősséget nem vállal.

A szabályok betartására érdekében az átmeneti utazási feltételekről a Bahart a hivatalos honlapja mellett a kikötőkben és hajókon kihelyezett plakátokon, valamint előre rögzített utastájékoztató hanganyagok lejátszásával is felhívja az utazóközönség figyelmét.

Újdonságok és kedvezmények

Az idei évben néhány újdonsággal és a már megszokott kedvezményekkel várja a Bahart a hajózni vágyókat. A társaság újításként valamennyi hajóján tájékoztató plakátot helyez el, amelyen bemutatja az adott hajót. A plakátokon szereplő úgynevezett QR-kód mobiltelefonnal történő beolvasásával az utasok akár útközben, akár a későbbiekben is meghallgathatják a hajók történetét a Bahart honlapját felkeresve. A hajókról szóló érdekességek mellett a balatoni településekről és azok látnivalóiról is hallhatnak majd tájékoztatókat a hajók fedélzetén az utazás során. A hajók többségre kihelyezett TV-készülékek, kijelzők segítségével pedig megnézhetik az egyes balatoni települések bemutatkozó filmjeit, valamint a Bahart imázsfilmjeit is.

Az idei szezon első hétvégéjét akcióval indítja a Bahart.

Május 31-én gyereknap alkalmából a társaság meglepetéssel kedveskedik minden hajóra felszálló gyermeknek, ugyanis a megvásárolt Playmobil gyerekjegyek mellé még egy ajándék Playmobil-figura is jár. A jegypénztárakban továbbra is megvásárolható a Bahart-kártya több típusa, amely minden személyhajózási és kompszolgáltatásra jelentős kedvezményt biztosít a jegyek kiváltásakor.

A felkészüléssel nem volt gond

A Bahartnál a téli és a tavaszi felkészülési időszakban a kialakult járványügyi helyzet ellenére sem állt meg az élet. A társaság munkatársai idén is a megszokott módon dolgoztak a hajók és a kikötők szezoni felkészítésén az utas- és üzembiztonság szempontjait szem előtt tartva. A hajók előre tervezhető, szezoni üzemkiesését megelőző karbantartási feladatait teljeskörűen elvégezte a társaság az üzemszünet során. Ennek keretében megtörténtek a hajók szükséges hatósági parti szemléi is.

Az utazóközönség számára nem feltétlenül látványos, de a biztonságos hajózást szolgáló kikötői fenntartási munkákat is végrehajtotta a társaság, így

befejeződött például a balatonmáriafürdői hullámvédő móló karbantartása.

Keszthelyen egy több hónapos beruházás keretében került sor az állomásépület átépítésére, felújítására. Az utasigényeket a korábbiakhoz képet színvonalasabban kiszolgáló új pénztár- és üzlethelyiség, valamint egy kisebb váróterem is kialakításra került. Szántódrévben és Tihanyrévben kerékpáros pontot alakított ki a Bahart, kerékpártárolókat és kerékpáros szerszámokat helyeztek ki a szolgáltatást egyre nagyobb számban igénybe vevő utasok számára.

Május 30-tól a Bahart újra vár minden hajózni vágyó utazót, akiktől közreműködést kérnek az átmeneti szabályok betartásában.

Nagyívű fejlesztések, új kompok és katamaránok

Mint arról az Infostart beszámolt, az ígéretek szerint már a következő évben, de legrosszabb esetben 2022-ben Szántód és Tihany között új kompok közlekednek majd. Mind a két rév és környéke meg fog újulni, európai színvonalúvá fog válni – közölte Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Katamaránok megrendelését is tervezik, amelyek alapvetően Balatonfüred, Keszthely és Siófok körzetében közlekednek majd.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A nagyívű, 2030-ig tartó fejlesztés célja, hogy a Bahart európai színvonalú hajózási feladatokat tudjon ellátni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×