eur:
387.89
usd:
360.78
bux:
68743.44
2024. május 9. csütörtök Gergely
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a fogyatékkal élők világnapja ünnepi rendezvényén a budapesti Városházán 2019. december 3-án. Az eseményen aláírták a fogyatékosügy önkormányzati támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot, amelyhez tizennégy, az érintetteket képviselő civil szervezet csatlakozott.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Lánchíd felújítása: keresik a megoldásokat

A 3-as metró rekonstrukciója és a pesti fonódó villamosberuházás nem csúszik – ismertette a főpolgármester.

Járvány nincs, járványveszély van Budapesten – hangsúlyozta Karácsony Gergely az ATV Start című műsorában. A főpolgármester azt mondta: az országos szűrés szerint lakossági szinten alig van jelen a vírus, Budapesten pedig napok óta csökken a fertőzöttek száma. Hozzátette,

reméli, hogy pünkösdkor már lehet strandolni, egyelőre azonban csak kültéri szolgáltatásokat lehet igénybe venni.

„Miközben nyitunk, csomó mindent zárunk is. Például a játszóterek egy fontos terület, ahol nyitunk, de a felnőttektől azt fogjuk kérni, illetve a rendelet ezt írja elő, hogy viseljenek maszkot” – fogalmazott a főpolgármester.

Arra a felvetésre, hogy a Pesti úti idősek otthonában indít-e vizsgálatot a főváros, Karácsony Gergely úgy reagált:

már annyi vizsgálat folyik, hogy „ha egy szög nincs rendesen bekalapálva, azt is megírja a kormánysajtó”.

„Nagyjából a mi kérésünk után egy hónappal az országos tisztifőorvos kötelezővé tette, hogy csak negatív koronavírus-tesztes beteget lehet visszahozni az idősotthonokba. Mi ezt március elején kértük, amikor már tombolt a járvány a kórházakban, amikor a kormányhivatal kiadott egy állásfoglalást, amely alapján a kórházak eljártak, gyakorlatilag le lettek tiltva erről, mondván ez felesleges pénzkidobás – fogalmazott Budapest első embere, aki szerint, ha nem „politikai közhely puffogtatás”, hanem valódi rendszerszinten akarunk érdemi felelősséget megállapítani, akkor az szerinte az abban keresendő, hogy „Magyarországon, ebben a járványban a kórházakban több ember kapta el a betegséget, mint ahány meggyógyult”.

A Biodóm ügyében azonban biztosan lesz felelősségre vonás – tette hozzá a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint folyik a vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy 20 milliárd forint hiányzik a beruházás költségvetéséből.

A városvezető arról is beszélt, hogy a Lánchíd felújítását elhalasztják, már keresik azokat a műszaki megoldásokat, amelyek révén a híd úgy tud megújulni, hogy azt a főváros ki is tudja fizetni.

A tömegközlekedési beruházások azonban nem csúsznak

– hangsúlyozta.

„Ami nagy és fontos beruházás, az a 3-as metró felújítása, semmi jogi eszköz nincs, hogy elhalasztásra kerüljön, így is már három évet csúszott. És ehhez kapcsolódóan muszáj megtörténnie a pesti fonódó hálózat első lépésnek, ami gyakorlatilag a Haller utcában egy villamosszakasz megépítését jelenti” – magyarázta Karácsony Gergely.

A főváros 63 milliárdot zárolt szeptember végéig olyan beruházásokból, amik idén már biztosan nem tudnak elindulni. Karácsony Gergely szerint azonban mindent nem lehet elhalasztani, hiszen az tovább fékezné a gazdaságot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén
Lépett az osztrák rendőrség

Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Az amerikai egyetemi tüntetések mintájára tartottak palesztinbarát megmozdulásokat több európai ország, köztük Ausztria egyetemein. Aktivisták hétfőn kontinens egyik legrégebbi egyetemének számító Universität Wien udvarán létesítettek palesztinbarát tiltakozó tábort, amelyet a rendőrség csütörtök hajnalra feloszlatott.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Hatalmas meglepetés a lakáspiacon - Nem várt helyeken pörögnek az eladások

Hatalmas meglepetés a lakáspiacon - Nem várt helyeken pörögnek az eladások

Noha a forgalmat és áralakulást tekintve Budapestet és a fokozottan iparosodó városokat tartják a lakáspiac vezető területeinek, a statisztika máshol mutatja a legforróbb pontokat. Ezek közé tartozik például Salgótarján, ahol az utolsó fél évtizedben a legnagyobb arányban cseréltek gazdát az otthonok, csakúgy, mint Zalában, ahol a megyeszékhelyen kívül ugyancsak kiemelkedően pörgött a használtpiac - derül ki az OTP Ingatlanpont felméréséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×