eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2019. február 10-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szakértő: évi néhány száz milliárd forintba kerülhetnének az új családvédelmi tervek

A miniszterelnök óvatos volt a klímavédelmi és a családvédelmi akciótervre vonatkozó részletek bejelentésénél a Portfolio vezető elemzője szerint. Madár István úgy látja: a kormány pesszimista a következő évek gazdasági lehetőségeit illetően.

A gazdasági helyzetre vonatkozó megállapításokat, valamint a klímavédelmi és a családvédelmi akcióterv részleteit várták a gazdasági elemzők Orbán Viktor évértékelő beszédében.

A klímavédelemi akcióterv sok újdonságot nem tartalmazott – mondta Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

Az intézkedések nagy része ugyanis ismert volt, de nem lett eddig összegyúrva akciótervbe.

Vannak benne olyan elemek, amelyek kormányzati vásárlásokon, állami kiadásokon keresztül élénkíthetik a gazdaságot, például a naperőművek kapacitásának bővítése, az elektromos buszok vásárlása 2022-tól és a kkv-k támogatása, de összességében nem tűnik nagy összegnek, különösen akkor, ha tudjuk, hogy mindez 2030-ig kifutó klímasemlegességi stratégia része – vélekedett a szakértő.

Madár István szerint nem látni óriási, a magánszektort ösztönző beruházás-ösztönző csomagokat, amelyeknek zöld céljuk lenne. Az akcióterv kisebb volumenű lépéseket tartalmaz, vagy olyanokat, amelyeknek nincsenek direkt továbbgyűrűző hatásai a gazdaság élénkítését tekintve.

A családvédelmi akcióterv újdonságaira azért figyeltek az elemzők, mert tavaly egy nagyívű programot jelentett be a kormányfő, jelentős költségvetési hatásokkal. A vasárnap felvázolt folytatás évi néhány száz milliárd forint költségvetési forrást igényelne, a megvalósulása azonban nem biztos – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor három lépést említett meg:

  • A háromgyermekes anyákra is kiterjeszteni az szja-mentességet.
  • Az anyák a szülés után a fizetésük 100 százalékát kapják a jelenlegi 70 helyett.
  • Az ingyenes nyelv- és KRESZ-vizsga kiterjesztése a gyesen, gyeden lévő anyákra.

A kormányfő azonban feltételes módba tette a bejelentéseket, arra utalt, hogy ezeknek nincs meg a költségvetési mozgástere, bár ő eltökélt az ügyben – mondta a szakértő.

Talán meg szeretné várni a kormányzat, hogy az első családvédelmi akcióterv hatékonyságát felmérje, hogy érdemes-e ebbe az irányba folytatni az erőfeszítéseket – vélekedett a Portfolio vezető elemzője.

Madár István szerint a kormány pesszimista abban a tekintetben, hogy milyen gazdasági környezetben kell boldogulnia Magyarországnak a következő években.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×