eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: MAV Zrt.

Érvényességi idők 2020 elején

A 2019-ben megváltott utazási és közlekedési jogosultságok nem járnak le automatikusan december 31-én, néhány napig még elfogadják őket 2020-ban is.

Az érvényességi idejük azonban eltér - íme a legfontosabb tudnivalók.

BKK-bérletek

A 2019-es naptári évre megváltott éves bérleteket január 11. hajnali 2 óráig elfogadják a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ellenőrei, a rajtuk feltüntetett érvényességi időtől eltérően. Az intézkedés oka, hogy a 2020-ra szóló éves bérletek megvásárlására a BKK elegendő időt kíván biztosítani az ügyfeleinek.

Sok utasnak ugyanis az ünnepi időszak alatt nincs alkalma a bérletvásárlásra, illetve sok üzleti partner csak az év első munkanapjaiban tudja átutalással megvásárolni, illetve munkavállalóiknak kiosztani a bérleteket

A hosszabbítás kiterjed mind a magánszemélyek, mind a cégek által vásárolt éves bérletekre, így a tanuló és nyugdíjas bérletekre, illetve a MOL-BUBI bérletekre is.

A bérleteket a MÁV-START és a Volánbusz is a meghosszabbított érvényességi idővel fogadja el Budapest közigazgatási határán belül, a Budapest-bérletekkel igénybe vehető járatain

Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy

nem vonatkozik az érvényességi idő meghosszabbítása a nem naptári évre érvényes éves bérletekre, továbbá nem érinti a havi és negyedéves vagy más, rövidebb érvényességű budapesti, HÉV- és környéki bérleteket, valamint az éves nosztalgia bérleteket sem.

MÁV

A vonatokon január 7-éig érvényesek a decemberre szóló bérletek, a társaság ugyanakkor azt javasolja, hogy a januári bérletek megvásárlását ne halasszák január 5. utánra. A havi bérletek rendes érvényességi ideje a következő hónap ötödik napjáig tart. Januárban ez vasárnapra esik, emiatt

2020 első hétfőjén az utasok várhatóan tömegesen akarnak majd bérletet vásárolni,

mivel várhatóan az ünnepek után egyszerre térnek majd vissza a téli szünetből a diákok az iskolákba, az ünnepi szabadságolások után a munkavállalók munkahelyeikre. A decemberi bérletek két nappal meghosszabbított érvényessége eredményeként csökkenhetnek a pénztári várakozási idők - írták.

A MÁV-Start újabb fejlesztésének köszönhetően már a bérleteket is meg lehet váltani a MÁV applikáción keresztül az Android operációs rendszert futtató okoseszközökön, míg iOS-en várhatóan február 15-től.

Volánbusz

Az általános éves bérletjegy - megyei vagy viszonylati érvényességgel - január 1-jén 0.00 órától december 31-én 24.00 óráig érvényesek.

Autópálya-matricák

Január 31-ig érvényesek az idei autópálya-matricák, a 2020-ra szóló megyei és országos úthasználati jogosultságokat ugyanakkor már ebben a hónapban meg lehet váltani. A jogosultságok személyesen és digitális felületeken is megvehetők. Áruk nem változott, az állami útdíjszolgáltató online felületén vásárolva kényelmi díjat sem kell fizetni.

SMS-sel ugyanakkor nem váltható elővételes jogosultság, mivel ilyenkor a vásárlás napja az érvényesség kezdete.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) 2020-ban térképes útvonal- és matricatervező szolgáltatást is indít, az útdíjfizetési lehetőséget pedig minden üzemanyagkártyára kiterjeszti.

Az éves matricáknál általános szabály, hogy a következő év januárjának végéig érvényesek, vagyis a 2020-as autópályamatricák 2021. január 31-ig használhatók.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×