eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Segít egymásnak Szlovákia és Magyarország egy gázellátási krízis esetén - a nap hírei

Hivatalosan is elfogadták az Európai Bizottság leendő tagjainak módosított névsorát a tagállamok kormányai. Segítséget nyújt egymásnak Szlovákia és Magyarország egy gázellátási krízis esetén. Öt feltételt szab az atlétikai világbajnokság megrendezésének támogatására a főváros vezetése. A nap legfontosabb hírei november 25-én.

Hivatalosan is elfogadták az Európai Bizottság leendő tagjainak módosított névsorát a tagállamok kormányai. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy az Európai Parlament szerdán szavazzon az új testület végleges összetételéről. Az Európai Parlament november 27-én dönt a bizottság megválasztásáról. A december 1-én hivatalba lépő testületben Várhelyi Olivér magyar biztos a bővítésért és szomszédságpolitikáért felel majd.

Magyarország politikai súlya elismeréseként is értékelheti, hogy a bővítési portfóliót kapta meg az Európai Bizottságban - jelentette ki az igazságügyi miniszter. Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta, hogy ez a terület nem csak Európáról, hanem Európa külpolitikájáról is szól. Úgy értékelte, hogy a közösségen belül egyértelmű politikai szándék van a bővítés folytatására.

Segítséget nyújt egymásnak Szlovákia és Magyarország egy gázellátási krízis esetén. Erről szlovákiai látogatásán egyezett meg a két ország gazdasági minisztere. Szijjártó Péter a felsőzellői gázkompresszor-állomás központban úgy fogalmazott: új lehetőség nyílik Közép-Európa gázellátásában és a változásokra fel kell készülni. Kifejtette, fel kell készülni arra is, hogy Ukrajnán keresztül a térségbe nem érkezik majd gáz. Ha ez így lesz, akkor nyugati és északi irányból meg kell oldani Kelet-Magyarország ellátását.

Öt év alá csökken a hazai mentőautók átlagéletkora, miután újabb járműveket kapott az Országos Mentőszolgálat. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Mentőszolgálat székházában azt mondta: 2010 óta több mint ezer mentőautót cseréltek le. Ebben az évben és jövőre 254 új gépkocsi érkezik, csaknem 10 milliárd forint értékben. Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója elmondta: a korábban eszközbeszerzésre kapott forrásból folyamatos a mentőautók felszerelésének cseréje is.

A kommunizmusnak nincsenek hősei, csak áldozatai - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából. Kovács Zoltán a szovjet megszállás áldozatainak 3. kerületi emlékművénél tartott eseményen azt mondta: emlékezés nélkül nem lehet büszke, integráns, a maga hagyományaihoz ragaszkodó és azokhoz magát következetesen tartó közösségeket építeni.

Öt feltételt szab az atlétikai világbajnokság megrendezésének támogatására a főváros vezetése, amely elvárja, hogy ezekről még az idén kormányhatározat szülessen. Karácsony Gergely főpolgármester közölte: a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén fogadhatja el a feltételeket tartalmazó előterjesztést. A többi között a kormánynak a következő 5 évben 50 milliárd forintot kellene biztosítania a kerületek által üzemeltetett alap - és járóbetegellátás fejlesztésére. Az előterjesztés a többi között új városliget kialakítását és a beruházások szerződéseinek nyilvánosságát is sürgeti.

December 17-én tartja alakuló ülését az új brit parlament - közölte a londoni miniszterelnöki hivatal. Az Egyesült Királyságban december 12-én előrehozott parlamenti választások lesznek. Az új összetételű brit parlament első ülésének fő napirendi pontja az új képviselők felesketése és az alsóház elnökének megválasztása lesz. Ha a választás után Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök alakíthat ismét kormányt, akkor II. Erzsébet királynő december 19-én ismerteti az új kabinet programját.

Zágrábban több mint 20 ezer oktatási dolgozó tüntetett magasabb béreket követelve. Horvátországban már 31. napja nem veszik fel a munkát a tanárok, akik a gördülő sztrájk után múlt hét kedd óta általános sztrájkot hirdettek. A kormány nemrég úgy döntött, hogy jövőre 3 részletben 6 százalékkal emeli a köztisztviselők és a közalkalmazottak bérét. A pedagógus szakszervezetek azonban az úgynevezett illetményszorzók 3 százalékpontos emelését is követelik.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×