eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Fotó: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred
Nyitókép: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Két egytonnás bomba a Dunában - így emelik ki és hatástalanítják őket

Szombaton második világháborús bombák kiemelését és hatástalanítását végzik el a honvédség tűzszerészei Budafokon. Ennek mikéntjéről árult el részleteket a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

A munkák miatt a Budafokon élők egy részének el kell hagynia otthonát, a hatósági zárás idejére a közúti és a vasúti közlekedést korlátozzák. Erről a cikk végén olvashatnak, hallhatnak részleteket.

Nehéz körülmények

Szombaton kiemelik és hatástalanítják a Magyar Honvédség tűzszerészei azt a két darab, egyenként egytonnás robbanótestet, amelyeket a Duna Budafoki szakaszán találtak. A művelet előkészítése, tervezése során a tűzszerész búvárok már felderítették a folyómederben fekvő világháborús légi bombák pontos helyét, felszínre emelésük előtt megvizsgálták a robbanótestek állapotát és elhelyezkedését, hogy tervezni tudják, milyen felszereléssel kell végrehajtaniuk a víz alatti műveletet - sorolta Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

  • A víz alatti felderítés során a tűzszerész búvárok felmérték az érintett Duna-szakasz fenékviszonyait, hogy biztonságosan meg tudják közelíteni a katonák a helyszínt az aknamentesítő hajókkal.
  • Megtapasztalták a Duna sodrását is a katonák, hogy megismerjék, milyen körülmények között kell majd elvégezniük a feladatukat a meder kijelölt részén.

Egészségügyi szempontból is biztosítani kellett: a tűzszerész búvárok ezúttal is emelt szintű ellátást kaptak, komoly orvosi ellátást kaptak, mert

a víz alatti fizikai munka a légköri körülményekhez képest sokkal jobban terheli a szervezetet a megnövekedett nyomás, a hideg és a sodrás miatt.

Az egészségügyi személyzet mellett mentőbúvárok is készen álltak, amíg egy-egy katona a folyómederben tartózkodott. Így lesz ez a kiemelkéskor is.

A hajókon hatástalanítják őket

A hadihajós katonák is felkészültek, mondta Gajdos Milán. Az ő feladatuk lesz a terület biztosítása, a tűzszerész búvárok munkájának segítése, illetve a robbanótestek kiemelése.

A gyújtószerkezetek kiszerelését tűzszerész katonák fogják végrehajtani az aknamentesítő hajók fedélzetén.

A műveletet, amelynek idején egy kilométeres körzetben nem lehetnek emberek, ezért kiürítik a lakásokat és közintézményeket, valamint leállítják az autó- és vonatforgalmat, a Magyar Honvédség1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái hajtják végre.

Biztonsági intézkedések

A rendőrség a művelet idejére 1 kilométeres körben kiüríti a városrészt, valamint lezárja a 6-os számú főutat, és a MÁV Kelenföld-Érd alsó-Tárnok közötti szakaszán is szünetel majd a vonatközlekedés.

A művelet idejére a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében Budafokon 1 kilométer sugarú körben a BRFK kiürítést rendelt el.

Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak reggel 7 órától kezdődően, a kiürítés idejére el kell hagynia, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata a lakosság számára három befogadó helyet jelölt ki, valamint a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók szállításáról és felügyeletéről is gondoskodik.

A robbanótestek kiemelése és hatástalanítása idejére, várhatóan szombat délelőtt 10 órától a 6-os számú főút Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszát lezárják, a MÁV székesfehérvári vonalán Kelenföld-Érd alsó-Tárnok közötti szakaszon szüneteltetik a vonatközlekedést.

A kiürítéssel érintett területen található közösségi közlekedési megállókban szombaton reggel a buszjáratokra már csak felszállni lehet majd, várhatóan 10 órától pedig a területet elkerülik a tömegközlekedési eszközök, buszjáratok a hatósági zárás feloldásáig.
A kiürítéssel érintett terület biztonságáról a rendőrség gondoskodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×