eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

A gyógyulásukat szolgáló készítmény pusztítja a méheket

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszavonja a mézelő méhek kezelésére szolgáló Oxxovar nevű gyógyhatású készítményt, amely ahelyett, hogy gyógyítaná a méheket, a pusztulásukat okozza.

Kiderült, hogy a gyógyhatásúnak gondolt termék jó néhány gyártási tétele szipronillal szennyezett, mely egy rovarirtó hatóanyag, ezért volt szükség a kivonásra – mondta az InfoRádiónak Nemes-Terényi Melinda, a Nébih Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága Gyógyszer-engedélyezési Osztályának vezetője. Ezt az anyagot azért adták a méheknek, hogy a Varroa-atkával szembeni védekezésüket segítse.

A szakértő szerint a méhcsaládok pusztulása nagy valószínűséggel az Oxxovar-készítmény alkalmazásával függ össze.

A begyűjtött méhhullákban ugyanis kimutatták a szipronilt,

ezért is vizsgálták meg a gyógyszert. Nemes-Terényi Melinda tájékoztatott: a vegyületet ősz végén, télen szokták alkalmazni, zárókezelésként.

A Nébih minden méhészt tájékoztat a készítmény alkalmazásának veszélyeiről, a terméket pedig visszavonják a piacról, így a fel nem használt termékeket a forgalmazóknak vissza kell hívniuk – hangsúlyozta az osztályvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×