eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Kínát céloznák meg a magyar mézzel

Indul a mézfogyasztást népszerűsítő "Legyen minden nap mézes nap" kampány. A programról, a magyar méhcsaládokat fenyegető veszélyekről és a mézexport új piacairól is beszélt az InfoRádiónak Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese.

Kéthónapos, mézfogyasztást népszerűsítő kampány indul az Agrármarketing Centrum (AmC), az agrárkamara, az Országos Méhészeti Egyesület és a szaktárca együttműködésében. Célja, hogy minél korábban bekapcsolják a gyerekeket a mézfogyasztásba és közelebb vigyék őket a méhek életéhez.

"Szerencsére emelkedő tendenciát mutat a mézfogyasztás, a fejenkénti fogyasztás 800 gramm évente"

- mondta az InfoRádiónak Giczi Gergely, az AmC ügyvezető-helyettese. Ez az érték körülbelül megfelel az EU-s átlagnak, de

a németek 1,3, a görögök 1,5 kilót esznek

meg mézből fejenként minden évben.

Termelésben viszont "méznagyhatalomnak" számítunk. Az agrártárca vezetője, Nagy István kampánynyitó kapcsán arról beszélt, a magyar méznek egyenesen Kínát kell megcéloznia, ami vitát okozhat akkor, amikor épp kínai méz árasztja el Európát. Giczi Gergely osztja a tárcavezető véleményét, valóban érdemes a föld legnépesebb országában próbálkozni a jelenlegi folyamatok ellenére.

"A Magyarországon megtermelt 25-30 ezer tonna méz, amit éves szinten előállítunk, ennek a 80 százaléka az exportpiacokon talál gazdára.

Az első számú piacunk az Európai Unió nagy gazdaságai, Franciaország, Németország, Olaszország és Nagy-Britannia. Ugyanakkor a magyar mézet nagyon kedvelik az arab országokban, és egyre inkább Japánban is" - sorolta Giczi, aki a kínai viszonylatról azt tudja elmondani jelenidőben, hogy az országban erősödik a középosztály és a fogyasztás is, és bár a kínai méz általában gyenge minőségű, a jobb magyarra igenis van, illetve lehet kereslet.

A méz útjában áll az időről időre feltűnő méhpusztulás, de Giczi számára úgy tűnik, ez Magyarországot kisebb mértékben érinti, mint más országokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×