eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: MHTT.hu

Egy népdalbéli hal is befutó lehet

Idén is három hal verseng Az év hala kitüntető címért. December 31-éig lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján.

A Magyar Haltani Társaság immár kilencedik alkalommal rendezi meg Az év hala versenyt, amelyen a nagyközönség dönt a győztes fajról az interneten.

"A társaság elnöksége csupán javaslatot tesz, jelölteket állít. Ebben az évben a vörösszárnyú keszeg, a szivárványos ökle és a sebes pisztráng a jelölt"

- tudatta az InfoRádióval Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke.

Mint elmondta, természetesen mindhárom halfaj őshonos, ami már önmagában is érték, a szavazással épp az őshonos halak ismertebbé tételéhez akarnak hozzájárulni.

Az idén különösen is színes halak kerültek előtérbe.

"A vörösszárnyú keszeget egy népdalból is ismerhetjük, az úszóiról kapta a nevét. Gyönyörű, piros úszói vannak. A lassan áramló és állóvizek hala. Növényeket fogyaszt, de magvakat és másodrendű gerinceseket is megeszik. Az Alföldön fellelhető" - ismertette a különleges vízi élőlényt Harka Ákos.

A sebes pisztráng viszont éppenséggel a hegyi vizek lakója, szintén színes: korallzöld a háta, de fekete, fehér és piros szín is megtalálható foltos testén. "A fiatalok csapatosan járnak és apró állatokat esznek, az idősek magányosak és ragadozók" - mondta Harka. E halfajt szeretik a horgászok és telepítik is itthon.

A szivárványos ökle példányai közül a hímek színesek inkább, és jellemzően a szaporodás idején. Mindössze 5-6 centiméteresek, de a nőstényeken nő egy néhány centis "tojócső" is. "Ennek segítségével a kagyló kopoltyúüregébe helyezik ikráikat, azok a vízárammal oda jutó spermiumok által megtermékenyülnek és ott indulnak fejlődésnek, még a kagyló életét is jobbá teszik" - fejtegette Harka Ákos. Ez utóbbi hal védett, példányonként 5000 forint a természetvédelmi értéke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×