Infostart.hu
eur:
388.75
usd:
330.3
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Nyitókép: Pexels

Átalakulóban a magyar gasztronómia

A piaci konyha címmel szakácsok és termelők közös konferenciáját szervezték meg múlt pénteken Budapesten. A cél, hogy a magyar éttermek minőségi magyar alapanyagokkal dolgozhassanak.

A konferencia egyik célja, hogy elérjék, minél több magyar alapanyag kerüljön az éttermekbe – mondta az InfoRádiónak Ruprecht László. A Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke hozzátette: normál gasztrokultúrájú országokban alapvető, hogy a helyi termelőkre épül a regionális konyha, ezért a csúcséttermek is így működnek. Magyarországon fordítva épült fel a folyamat: miután

a magas gasztronómia igényelte a helyi termelők alapanyagait, a kisebb éttermek is követni kezdték példájukat.

A Stílusos Vidéki Éttermiség a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Magyar Konyhával közösen – a termelés tervezhetősége érdekében – virtuális piac kialakításán dolgozik. A termelők a felületen keresztül jelezhetik, hogy milyen termékeik vannak, melyeket a séfek lefoglalhatnak. A kezdeményezés azt a problémát igyekszik megoldani, hogy a termelők nem tudják, hogy miből mekkora mennyiséget kell előállítaniuk, továbbá az éttermek kínálatának, étlapjának kialakításában is segíthet.

Ruprecht László szerint a Földművelésügyi Minisztériummal és az Agrármarketing Centrummal párbeszéd indult el a kisebb családi gazdaságok támogatása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hétközi munkaszüneti „ünnepnapokat” sürget az ellenzék Németországban

Hétközi munkaszüneti „ünnepnapokat” sürget az ellenzék Németországban

Kevesebb mint két héttel az újév beköszönte előtt különös vita támadt német ellenzéki pártok és a kormányon lévő konzervatívok között. Az ellenzék szerint jövőre túl sok ünnepnap esik a hétvégére, amit hétközben pótolni kellene. A CDU/CSU szerint a "pótlást" jelenlegi gazdasági helyzetében aligha jöhet szóba.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×