eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pexels

Átalakulóban a magyar gasztronómia

A piaci konyha címmel szakácsok és termelők közös konferenciáját szervezték meg múlt pénteken Budapesten. A cél, hogy a magyar éttermek minőségi magyar alapanyagokkal dolgozhassanak.

A konferencia egyik célja, hogy elérjék, minél több magyar alapanyag kerüljön az éttermekbe – mondta az InfoRádiónak Ruprecht László. A Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke hozzátette: normál gasztrokultúrájú országokban alapvető, hogy a helyi termelőkre épül a regionális konyha, ezért a csúcséttermek is így működnek. Magyarországon fordítva épült fel a folyamat: miután

a magas gasztronómia igényelte a helyi termelők alapanyagait, a kisebb éttermek is követni kezdték példájukat.

A Stílusos Vidéki Éttermiség a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Magyar Konyhával közösen – a termelés tervezhetősége érdekében – virtuális piac kialakításán dolgozik. A termelők a felületen keresztül jelezhetik, hogy milyen termékeik vannak, melyeket a séfek lefoglalhatnak. A kezdeményezés azt a problémát igyekszik megoldani, hogy a termelők nem tudják, hogy miből mekkora mennyiséget kell előállítaniuk, továbbá az éttermek kínálatának, étlapjának kialakításában is segíthet.

Ruprecht László szerint a Földművelésügyi Minisztériummal és az Agrármarketing Centrummal párbeszéd indult el a kisebb családi gazdaságok támogatása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 05:00
×
×
×
×