eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A Nébih programjaival bővült a Minipolisz gyermekváros

Élménypedagógiai programokat kínáló és hasznos ismereteket közvetítő tereket adott át a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a budapesti Minipolisz interaktív gyermekvárosban szombaton.

Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a megnyitón kijelentette, hogy a gyermekváros különleges világát mostantól az agrártárca is a magáénak érezheti, hiszen játékos formában helyet kaptak a kiállításban az élelmiszerlánchoz kapcsolódó ismeretek, például a tudatos vásárlás, az élelmiszerpazarlás megakadályozása, a felelős állattartás, az állategészségügy vagy az erdőtüzek megakadályozása.

A Nébih "ételt csak okosan" című modulja a tudatos vásárlást, az élelmiszerbiztonságot, a helyes kézmosást és a biztonságos ételkészítést mutatja be, a "maradék nélkül" program pedig arra tanít, hogy az élelmiszer ne a hulladékgyűjtőkben végezze - közölte. Hozzátette, hogy a berendezett terek között egy konyha is helyet kapott az élelmiszerek helyes tárolásának bemutatására, de a gyerekek kipróbálhatják a Nébih-ellenőrök és az állatorvosok munkáját is.

Emellett elsajátíthatják a felelős állattartás alapszabályait, a farmnak berendezett sarok pedig ismerteti, hogyan jut el a tej a gazdálkodóktól a fogyasztókig. A fogyasztói ismeretek megjelenítését az oktatásban az élelmiszerlánc kockázatmentesítési stratégiája is említi, tavaly óta pedig kormányhatározat rendelkezik arról, hogy a szükséges ismereteket a legfiatalabbaknak is át kell adni - mondta Zsigó Róbert.

Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő üdvözölte, hogy a magyar családok európai viszonylatban is sok állatot tartanak kedvtelésből. A felelős állattartás szabályait éppen ezért a legkisebbekkel is meg kell ismertetni - tette hozzá. A Nébih ennek érdekében interaktív foglalkozásokon hívja föl a figyelmüket arra, hogy a tej a gondos állattartás eredménye, de a megnyitott terekben a gyermekek megismerhetik többek között az állatorvosi ellátást, valamint annak eszközeit is - közölte. Pallós László arra számít, hogy a Nébih foglalkozásai hamar népszerűvé válnak és hozzájárulnak ahhoz, hogy a felnövő nemzedék ne csak gyermekként, hanem egész életében szeresse az állatokat.

Máté Xénia Gabriella, a Minipolisz ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a gyermekváros 7 éve nyílt meg és 3 éve működik jelenlegi helyén, ezer négyzetméteren, Budapest belvárosában. A gyermek-felnőtt szerepcserére épülő játékokon és az oktatóprogramokon keresztül a felnőttek is találkozhatnak újdonságokkal, de az intézmény jelentősége leginkább abban rejlik, hogy a gyermekként átélt élmények nagyon sokszor meghatározzák a pályaválasztást és akár egy egész életpálya kiteljesedéséhez is elvezethetnek - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×