eur:
393.07
usd:
363.51
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Áder János: a klímaváltozás a jövőt fenyegeti - a nap hírei

Közösségi feldolgozó-üzemmel oldaná meg a szabolcsi alma-felvásárlási problémát az agrárminiszter. A klímaváltozás okozta veszélyekről beszélt az Európai Meteorológiai Társaság budapesti konferenciáján az államfő. Megkezdődött az új Nemzeti Alaptanterv társadalmi vitája. A nap legfontosabb hírei szeptember 3-án.

Egy közösségi feldolgozó-üzem felépítése jelenthetne megoldást a szabolcsi alma felvásárlásának ügyére - jelentette ki az agrárminiszter. Nagy István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: legalább akkora üzemre lenne szükség, hogy ármeghatározó tényező tudjon lenni. Hozzátette: a nagyobb feldolgozóüzemek létrehozása jelenthet megoldást a szőlő esetén is. A miniszter azt is elmondta, hogy elkészült az osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat. Nagy István közölte: a probléma több mint egymillió hektár termőföldet és 3 és félmillió embert érint.

A klímaváltozás okozta veszélyekről beszélt az Európai Meteorológiai Társaság budapesti konferenciáján az államfő.Áder János nyitóbeszédében kiemelte: a tudósok felelőssége, hogy szembesítsék az embereket és a politikai közösségeket cselekedeteik következményeivel.

Magyarország támogatja a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank, illetve a Nemzetközi Pénzügyi Társaság tőkeemelését - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály és a Világbank térségi országcsoport-igazgatójának budapesti megbeszélésén elhangzott, hogy a Nemzetközi Pénzügyi Társaság háromfős szakértői csoportot jelölt ki, amely a visegrádi országcsoport fejlesztési lehetőségeivel foglalkozik majd.

Meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány. A Kormányzati Tájékoztatási Központ felidézi, hogy az intézkedés a törvényben előírt speciális jogosítványokat ad az állami, rendvédelmi szerveknek.

Közösen, európai szinten is tenni kell a fiatalok jövőjéért - emelte ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin Bécsben az uniós ifjúsági tárcavezetők informális ülésén azt mondta: fontos, hogy a fiatalok tanuljanak, fejlesszék képességeiket, vállaljanak munkát és megismerjék Európát.

Megkezdődött az új Nemzeti Alaptanterv társadalmi vitája. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a szakmai koncepció célja, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes, a nemzeti kultúrát korszerűen átadó tudást szerezzenek az iskolában.

Radikális változást tart szükségesnek a köznevelési rendszerben a Nemzeti Pedagóguskar. A szervezet úgy véli, hogy a pedagógusok bérét érdemes lenne a diplomás átlagkeresethez kötni. A testület megfelelő társadalmi vitát szorgalmaz az új Nemzeti Alaptantervről, mert egy kapkodva bevezetett tanterv nem szolgálja a célokat.

A pályakezdők béremelése mellett a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásával, illetve a végzős hallgatók bevonásával enyhítené a pedagógushiányt a Pedagógusok Szakszervezete. Szabó Zsuzsa, az érdekképviselet elnöke hangsúlyozta: a pedagógushiány különösen a kistelepülési iskolákat veszélyezteti.

Béremelést és óraszám csökkentést sürget az oktatásban az MSZP és a Párbeszéd. Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője közölte: pártja a parlament elé terjeszti a szakmai szervezetek által kidolgozott és februárban az ellenzéki pártok által aláírt közös oktatási alapprogramot.

Tanévkezdő szentmisét mutatott be az esztergom-budapesti érsek több ezer, katolikus iskolában tanuló diáknak a Szent István-bazilika előtt. Erdő Péter kiemelte: az a kultúra, amelyet a katolikus iskolák átadnak, megmutatja, hogy a világ Isten alkotása, és az emberi életnek értéke, érelme, célja van.

Az óraátállítás eltörléséről szóló jobbikos indítvány támogatására kérte a kormányt az Országgyűlésben az ellenzéki párt. Kepli Lajos országgyűlési képviselő elmondta: a Jobbik álláspontja szerint az óraátállítás gazdasági hatásai már elhanyagolhatóak, de egészségügyi kártételei nagyok. Az Európai Unió nemrég lezajlott közvéleménykutatása szerint a válaszadók 80 százaléka eltörölné az óraátállítást.

A kormány a vasárnapi boltzár ügyében nem tervez jogszabály-módosítást – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete kérte a miniszterelnöktől, hogy a kabinet vegye fontolóra a vasárnapi munkavégzés áruházi tilalmának újbóli elrendelését.

Helyreállították és átadták a forgalomnak az utolsó újvidéki Duna-hidat, amelyet 1999 áprilisában a NATO bombázott le. A 2012-ben kezdődött rekonstrukció 54 millió euróba került, részben uniós forrásból.

Szinte teljesen elégett a riói Nemzet Múzeum gyűjteménye. A vasárnapi tűzvészben a 200 éves intézmény mintegy 20 millió műkincse odaveszett. Latin-Amerika legnagyobb természettörténeti múzeumában őrizték az amerikai kontinensen talált legkorábbi, 12 ezer éves emberi maradványokat, dinoszaurusz fosszíliákat és egy óriás meteorit maradványait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×