eur:
394.93
usd:
366.57
bux:
71467.06
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Benkő Tibor honvédelmi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, valamint a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.
Nyitókép: Kovács Attila

Benkő Tibor: a légierő prioritást élvez

A csapatszállítók után légideszantolásra alkalmas gépeket is vesz a honvédség, és megkezdődik a hazai fegyvergyártás.

A Magyar Honvédség fejlesztésében a légierő prioritást élvez - közölte a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A közelmúltban beszerzett A319-es típusú Airbus csapatszállító repülők után olyan repülőgépek beszerzését tervezik, amelyekkel technikai eszközöket is szállíthatnak, légideszantolásra alkalmasak - ismertette Benkő Tibor.

A miniszter elmondta: a honvédség 10 éves fejlesztési tervét, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot a mindenkori kihívásoknak, kockázatoknak megfelelően állították össze. Ütemezését az határozza meg, hogy mire van szüksége elsősorban az országnak, az ország biztonságának.

Az elsődleges területek között a miniszter a légierő fejlesztésén túl a katonák egyéni felszerelésének, eszközeinek modernizációját, a kibertámadások elleni védekezést szolgáló eszközök, továbbá páncéltörő eszközök beszerzését sorolta fel.

Indul a magyar fegyvergyártás

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Zrínyi 2026 programban rövidesen megkezdődik a magyarországi fegyvergyártás, amely

nemcsak a honvédség, hanem más fegyveres és rendvédelmi testületek fegyverellátását is fedezni kívánja,

illetve a tervek szerint később más országok piacán is megjelennek a magyar fegyverek.

A miniszter kiemelte: a program mögött az anyagi támogatás is megvan, ez biztosítékot ad arra, hogy önálló, erős Magyar Honvédséget tudjanak építeni.

"A toborzást nem lehet elég korán kezdeni"

A toborzás nagyon fontos feladat, nem lehet elég korán elkezdeni - emelte ki a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában. Szabó István megjegyezte: különböző eszközöket állítottak csatasorba, hogy

minél korábban, már iskolás korban meg tudják szólítani a honvédelem iránt érdeklődő fiatalokat.

Ilyen például a katonasuli program, a kadétprogram, és ezt a célt szolgálják a honvédelmi táborok is, amelyekben az idén nyáron csaknem 1200 gyermeket táboroztat a honvédség.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az általa vezetett honvédelmi államtitkárság új szervezeti egység a HM-ben. Egy komplex, nagy területet magába foglaló államtitkárság, amelynek egyik fontos része a védelempolitikai helyettes államtitkárság, a másik pedig a humánpolitikai helyettes államtitkárság lesz - közölte. Olyan szervezeti egységek kerülnek alárendeltségébe, amelyek a Magyar Honvédség jövőjéért felelnek - tette hozzá.

Az államtitkárt annak alkalmából kérdezték, hogy szombaton a 170 éves a Magyar Honvédség több helyszínen honvédségi napot tart, emlékezve a május 21-ei honvédelem napjára is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×