eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Brüsszel az uniós kifizetéséket a jogállamiság meglétéhez kötné - a nap hírei

A jogállamiság meglétéhez kötné az uniós kifizetéséket az Európai Bizottság. Az európai parlamenti választási felkészülésről tárgyalt Orbán Viktor Brüsszelben. Egyetlen parlamenti mandátum sorsát sem döntik el az újraszámolt voksok - mondta a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. A nap legfontosabb hírei május 2-án.

A kiadások csökkentésével és új források biztosításával adna válaszokat az Európai Unió előtt álló kihívásokra az Európai Bizottság költségvetési javaslata. A 2021 és 27 közötti időszakra szóló indítvány európai parlamenti bemutatásakor Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke hangsúlyozta: az uniónak akkor kell nagyobb szerepet vállalnia a külső és belső biztonság, a stabilitás biztosításában, amikor az Egyesült Királyság kilépése jelentős hiányt okoz a költségvetésben. A brüsszeli testület elnöke azt is bejelentette: a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket az Európai Bizottság a 2021-ben kezdődő hétéves költségvetési időszakban.

Több százmilliárd forinttal csökkenhetnek a Magyarországra érkező kifizetések az új uniós költségvetésben. A Portfolio számításai alapján az Európai Bizottság közzétett javaslata szerint a felzárkóztatási támogatások 11 százalékkal, az agrárkasszán belüli közvetlen támogatások 17,7 százalékkal zuhanhatnak 2020 után a mostanihoz képest. A bejelentés szerint a jogállamisági megléte, vagyis a kormányoktól függetlenül működő igazságszolgáltatás lenne az alapfeltétele bármilyen uniós kifizetésnek.

Ausztriában döntött a dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről a kormány. A jogszabály 2019-től lép életbe, és mintegy 39 ezer magyar gyereket is érint. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a döntés tisztességtelen a magyarokkal szemben. Az Európai Unió tiltakozása ellenére a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. Ausztria jelenleg körülbelül 132 ezer külföldön élő gyerek után 273 millió eurót fizet évente. A jogszabállyal mintegy 100 millió eurót takaríthat meg a bécsi kabinet évente.

Az európai parlamenti választási felkészülésről tárgyalt a miniszterelnök az Európai Néppárt vezetőivel Brüsszelben - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan azt mondta: Orbán Viktor Szájer József Fideszes EP-képviselő társaságában kétórás eszmecserét folytatott az Európai Néppárt vezetőivel. Hozzátette: a Fidesz és személyesen Orbán Viktor is készen áll, hogy részt vegyen az Európai Néppárt választási kampányában, és támogassa a szervezet jelenlegi vezetését.

Magyarország nem fogadja el a marrákesi migrációs konferencián aláírt politikai nyilatkozatot, mert az szélsőségesen bevándorláspárti - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a több mint egy évtizeddel ezelőtt indított rabati folyamat célja éppen az, hogy az európai források ésszerű felhasználásával megállítsa az Afrikából Európába tartó migrációs folyamatot. A tárcavezető felszólította az európai intézményeket, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokra tekintettel semmilyen elköteleződést ne tegyenek migrációs ügyekben, mert - véleménye szerint - az mélyen antidemokratikus lenne.

Változik egyes postai szolgáltatások díja. A Magyar Postatájékoztatása szerint május 16-tól drágább lesz a normáltól eltérő tömegű, azaz a 100 grammot elérő, vagy azt meghaladó közönséges és elsőbbségi levelek feladása. 20 illetve 50 forinttal drágul a 2 kilogramm alatti Postacsomag és az Üzleti Csomag, a csomagautomatáknál viszont nem változik az ár. Kismértékben drágul az uniós országokba küldött csomagok feladási díja, ugyanakkor néhány ország esetén csökken az ár, emellett az összes szomszédos uniós ország a legolcsóbb zónába kerül.

Befejeződött a középfokú iskolák általános felvételi eljárása. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az idén valamivel több mint 81 ezer nyolcadik évfolyamos, csaknem 8 ezer hatodikos és 5.700 negyedikes tanuló felvételizett középfokú intézménybe. A nyolcadikosok csaknem 97 százaléka nyert felvételt valamely középiskolába. A fel nem vett 2.687 diák számára hétfőn kezdődik a rendkívüli felvételi eljárás.

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A monetáris politikai testület legutóbbi, márciusi kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,50-1,75 százalékra emelte meg az irányadó dollárkamat-sávot.

Beszünteti működését a Cambridge Analytica. A londoni székhelyű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég a vádak szerint politikai megrendeléseket teljesítve közösségi portálok felhasználóinak adataival élt vissza. Sajtójelentések szerint a társaság csaknem 90 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, a tudtuk nélkül. Brit sajtóbeszámolók a cég ugyanezt a módszert alkalmazta a brit EU-tagságról szóló népszavazásnál is.

Levélben jelentette be teljes feloszlatását az ETA baszk terrorszervezet - közölte az eldiario internetes újság. A lap közzétette az eredeti, baszk nyelven, április 16-ai keltezéssel írt levelet, amelyet a terroristák különböző szervezeteknek, intézményeknek és baszk rendőröknek is eljuttattak. A levél szerint az ETA korszaka véget ért, de a konfliktus Spanyolországgal nem, mert az nem a szervezettel kezdődött.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×