eur:
386.52
usd:
358.61
bux:
69251.61
2024. május 14. kedd Bonifác

Műtárgyakat adott vissza jogos tulajdonosaiknak az örökségvédelem

Korábban eltűnt műtárgyakat, így a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) világhírű Kaufmann-gyűjteményéből származó könyvgyűjtemény négy kötetét, egy Gorka Géza által készített múzeumi dísztárgyat és a keszthelyi Helikon Könyvtár gyűjteményéből eltűnt 18. századi, német nyelvű jogtörténeti kötetet szolgáltattak vissza jogos tulajdonosuknak a Miniszterelnökség örökségvédelmi hatóságának közreműködésével Budapesten, az MTA Dísztermében.

A műkincseket átadó Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen elmondta, hogy a kormány örökségvédelmi szerve évtizedek óta vezet nyilvántartást az ellopott műtárgyakról, ez mindenki számára elérhető. Ezen túl lopott műtárgyakról szóló hírlevelet bocsátanak ki a műkereskedelemmel foglalkozók számára, amelyben felhívják a kereskedők figyelmét, hogy milyen lopott, vagy eltűnt műtárgyak tűnhetnek fel a piacon.

Tájékoztatása szerint amióta ezt a nyilvántartást vezetik, mintegy négyszáz eltűnt műtárgy megkerülését tudták érdemben előmozdítani.

Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Robbanásszerűen terjed az új covid-variáns: új járványhullámra figyelmeztetnek

Robbanásszerűen terjed az új covid-variáns: új járványhullámra figyelmeztetnek

Egy új Covid-19 variáns, a KP.2 egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban, jelenleg az új esetek 28,2 százalékáért felelős. Az omikron új változatának ez az ágense potenciálisan az esetek számának növekedését okozhatja idén nyáron, bár a szakértők szerint ez csak egy kisebb hullám lehet. A KP.2 több mutációt tartalmaz a tüskefehérjében, ami potenciálisan fertőzőbbé teheti, mint a jelenleg domináns JN.1 változatot, de az oltások hatékonyságát még vizsgálják.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×