eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Szigorítanák a jogosítványszerzés szabályait

Szigorítanák a jogosítványszerzés szabályait

A jogosítvány megszerzésének szigorítását szorgalmazza a Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület, szerintük ugyanis az iparággá vált vezetésoktatásban számos alkalmatlan kapja meg az engedélyt.

A szabályokat áthágó, agresszív vezetési stílusú renitens vezetők a balesetek egyik legvalószínűbb okozói. Ugyanakkor rengeteg olyan ember kap ma jogosítványt, aki alkalmatlan arra, hogy megfelelő mértékben eleget tegyen a közlekedéskultúra írott és íratlan szabályainak – írja nemrég megjelent tanulmányában a Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület, amely szerint a jogosítvány megszerzése iparággá vált, és az engedélynek ma nagyon alacsonyak a kritériumai.

„A vezetői engedély megszerzéséhez szükséges feltételek szigorítása igen fontos lenne a balesetek visszaszorítása és a színvonalasabb közlekedéskultúra megteremtése érdekében” – olvasható a Közlekedéspszichológiai alapvetések című helyzetelemzésben, amelyet a Magyar Idők ismertetett.

A hazai vezetésoktatás hiányosságokkal küzd, az elemzés szerint valódi kihívásokkal csak a jogosítvány megszerzését követően találkozik a vezetők zöme, ami sokszor balesetbe torkollik. Fontos lenne továbbfejleszteni és gazdagítani az oktatás és vizsgáztatás formáját, akár különleges helyzetek, körülmények előidézésével, továbbá a felkészítés hosszának megnövelésével. Felvetik továbbá, hogy – mivel statisztikák szerint a fiatalok négyszer annyi balesetet okoznak, mint az idősebbek – a jogosítvány korhatárának növelése lenne az egyik lehetséges szigorítási irány.

Átfogóbb képzést kellene nyújtani a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is, hiszen sokszor tapasztalható, hogy az emberek nem tudják, miként viselkedjenek bizonyos helyzetekben, ami a forgalom akadályozásához vezethet.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×