eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Februárban érkezik a választási értesítő - a nap hírei

Február 9-étől kapják meg az értesítőket az áprilisi parlamenti voksolásra a választópolgárok. Tavaly 1291 személy részesült nemzetközi védelemben Magyarországon - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Romániában megvonta a bizalmat Mihai Tudose miniszterelnöktől saját pártja. A nap legfontosabb hírei január 15-én.

Február 9-től kapják meg az értesítőket az áprilisi parlamenti voksolásra a választópolgárok - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy voksolni csak érvényes személyazonosító okmánnyal lehet. Ha valaki nem a lakóhelyén kíván szavazni, az a voksolást megelőző második napig jelentkezhet át másik szavazókörbe. A Nemzeti Választási Iroda vezetője elmondta: a levélben szavazó határon túli magyarok március 24-ig regisztrálhatnak a választói névjegyzékbe. Pálffy Ilona hozzátette: a külföldön élők a 118 külképviselet valamelyikén adhatják le voksukat.

Az államfő szerint folyamatosság és kiszámíthatóság várható Magyarország nemzetközi tevékenységének fő irányaiban a választások eredményétől függetlenül. Áder János a diplomáciai testület képviselőinek újévi fogadásán egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy minden párt úgy gondolja, hogy a magyarok az Európai Unió polgárai maradnak.

A Fidesz szerint nem vehet részt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az úgynevezett Soros-tervvel foglalkozó ülésén az LMP-s Szél Bernadett. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke indoklásul azt mondta: az ellenzéki párt politikusai támogatják az úgynevezett Soros-tervet, Szél Bernadett pedig az amerikai pénzember által támogatott migránsokkal foglalkozó szervezetnél dolgozott. Az LMP képviselője úgy reagált, hogy Németh Szilárd nem tilthatja ki őt a nemzetbiztonsági bizottságból, és ha ezt mégis megteszi, akkor minden létező jogi eszközt igénybe vesz majd.

Tavaly 1291 személy részesült nemzetközi védelemben Magyarországon - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A tájékoztatás szerint a magyar államot a Genfi egyezmény kötelezi arra, hogy védelmet adjon azoknak, akinek veszélyben forog az élete. A kormány által vitatott 2015-ös európai tanácsi kvótadöntés értelmében Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellene átvennie Olaszországtól és Görögországtól. Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár a napokban egy máltai lapnak nyilatkozva ugyanilyen számú menekült befogadásáról beszélt. Ellenzéki politikusok emiatt a kormánytól várták annak tisztázását, hogy Magyarország valóban befogadott-e titokban menekülteket.+

A gyógyszertámogatási rendszer megváltoztatását szorgalmazza a Jobbik. Varga-Damm Andrea, a párt országgyűlésiképviselő-jelöltje arról beszélt, hogy 2002 óta a lakosság többet költ gyógyszerre, mint az állam. Szerinte az egészségügyi járulékokból telne nagyobb állami szerepvállalásra.

Induljon közösen az MSZP, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt a választásokon - erről adott ki szándéknyilatkozatot a három párt. Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője az InfoRádiónak azt mondta, a közös indulás technikai részleteit még nem dolgozták ki, egy hónapot adott erre és az újabb szervezetek csatlakozására.

Kemény fellépést ígért az ukrajnai kisebbségek jogait tovább korlátozó intézkedések ellen a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az M1-en azt mondta: a helyzet rendkívül súlyos, mivel senki sem vette komolyan azt a fenyegetést, amit az oktatási törvény jelentett. Hozzátette: Kijev ahelyett, hogy feloldaná a konfliktusokat, tovább korlátozná a nyelvhasználatot és az állampolgárságot.

Rendkívüli ülést tart kedden a parlament külügyi bizottsága a román miniszterelnök nyilatkozata miatt - közölte a Fidesz-frakció. Mihai Tudose a múlt héten a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban megfenyegette az erdélyi magyar közösséget vagy annak képviselőit.

Romániában pártja megvonta a bizalmat Mihai Tudose miniszterelnöktől, utódjáról kedden döntenek a szociáldemokraták. Tavaly leváltott elődjéhez hasonlóan Tudose a Szociáldemokrata Párt elnökével került konfliktusba.

Elhunyt Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész. A 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája 61 éves volt. Ökrös Oszkár pályafutása során a leghíresebb prímásokkal játszott együtt, a Budapesti Fesztiválzenekar vendég-szólistája volt. Elnyerte a Magyar Örökség-díjat, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2015-ben Kossuth-díjat kapott.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×