eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Ritka fényt láthatunk Budapesten

Ritka fényt láthatunk Budapesten

Finnország 2017-ben ünnepli függetlenségének századik évfordulóját, ebből az alkalomból december elején kék-fehér díszkivilágítást kap az Erzsébet híd, a Gellért-hegyi vízesésnél pedig megidézik az északi fényt is.

A Suomi - Finland 100 ünnepi év csúcspontja december 6., a függetlenség elnyerésének 100. évfordulója lesz. A centenárium tiszteletére világszerte számos ikonikus hely és épület kap december első napjaiban kék-fehér díszvilágítást, így Budapesten december 3. és 6. között a Finn Nagykövetség az állam hivatalos zászlaját szimbolizáló kék-fehér színbe öltözteti az Erzsébet hidat, a Gellért-hegyi vízesésnél pedig a Finn Intézet (FinnAgora) szervezésében egy fényinstalláció segítségével idézik meg az északi fényt, az Aurora Borealist - közölték a szervezők hétfőn.

A vetítés magyar és finn művészek együttműködésében valósul meg. A sarki fényt szimbolizáló "fényszobor" megálmodói Nagy András és Bordos László Zsolt médiaművészek. A Bordos.ArtWorks a 2000-es évek eleje óta foglalkozik fényfestéssel számos magyar és külföldi színházi, opera és koncert produkció vizuális tervezőpartnereként, 3D mapping alkotásaival a műfaj elismert úttörői közé tartozik Amerikában, Ausztráliában és Japánban is. A művészek 2018 januárjában a LUX Light Art Festival meghívott vendégeiként készítenek egyedi vetítést a Helsinki Székesegyház ikonikus épületére, a Suomi-díjas Kasperi Laine, az egyik legismertebb finn DJ zenéjével kiegészítve.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×