eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Különleges zöldség terjedt el Magyarországon

Különleges zöldség terjedt el Magyarországon

Életmódváltást jelez a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kis mértékű növekedése, de elsősorban az, hogy egyre többféle zöldséget és gyümölcsöt keresnek a vásárlók. A GfK Hungária kutatásáról a megrendelő Budapesti Nagybani Piac marketing- és fejlesztési igazgatója, Klucsik Zoltán számolt be az InfoRádiónak.

A felmérésből kiderült, hogy a napi fogyasztási cikkek tavalyi éves forgalmának több mint tizedét adják ki a friss zöldségek és gyümölcsök. Ez összesen 330 milliárd forintos vásárlást jelent – mondta Klucsik Zoltán. A háztartások átlagosan négy naponta vásároltak zöldséget, és hetente egyszer gyümölcsöt. A családok éves vásárlási mennyisége az előbbi esetében 165 kg, utóbbinál 89 kg – tette hozzá.

A tavalyi évben a legnépszerűbb gyümölcs az alma volt, megelőzve a dinnyét és a banánt. A zöldségfajták közül a burgonya áll az élen, ami az élelmiszerfajta teljes mennyiségének harmadát adja ki. Dobogós még a paradicsom és a vöröshagyma. A krumpli fogyasztása kissé csökkent az elmúlt évekhez képest, hiszen az egészségtudatos étkezéssel megnőtt az igény az azt helyettesítő batátára (édesburgonya). Ráadásul utóbbit már többen termesztik is Magyarországon.

A megkérdezettek több mint 53 százaléka piacon vásárolja a zöldséget és gyümölcsöt, megelőzve az áruházakat és zöldséges boltokat. Főként a hazai árukat keresik a vásárlók, illetve már nem a termék alacsony ára a legfontosabb számukra, hanem a jó ár-érték arány – hangsúlyozta az igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×