eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Donald Tusk: London térfelén pattog a labda

Donald Tusk: "London térfelén pattog a labda"

London térfelén pattog a labda - mondta az Európai Tanács elnöke. Csak a briteken múlik a kilépési tárgyalások végeredménye: hogy jó megállapodás születik-e, nem lesz egyezség, vagy elmarad a kilépés - fogalmazott Donald Tusk Strasbourgban.

Az egység prioritás mindenki számára, ebben egyeztek meg múlt heti csúcstalálkozójukon az állam- és kormányfők – mondta Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén arról beszélt, a 27-eket nem csak a megosztottság mozgatja, hanem képesek közösen is cselekedni a közös célokért, Európa jövőjéért.

„A célom, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, ami összeköt, nem pedig, ami szétválaszt minket. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének viták, de ezekre közös megoldásokat kell találnunk” - mondta, hozzátéve, hogy a migráció volt az egyik kérdés, amiben komoly vita alakult ki.

Donald Tusk azt mondta, meglátása szerint az elosztási mechanizmusról az előző hónapokhoz hasonlóan a közeljövőben sem alakul ki konszenzus, azonban a külső határok védelméről, a frontországok támogatásáról, az Afrika-stratégiáról, és a dublini egyezmény reformjáról nyárig létrejöhet az egyezség. Az Egyesült Királyság kilépéséről folytatott tárgyalásokon a 27-eknek eddig sikerült megőrizniük az egységet, a neheze azonban még hátra van, ez a közösség legnagyobb próbája most.

„London térfelén pattog a labda, rajta múlik, hogy egy jó megállapodással, egyezség hiányában, vagy kilépés nélkül zárulnak a tárgyalások” - fogalmazott Donald Tusk, hozzátéve, hogy mindegyik esetében a 27-ek számára saját érdekeik védelme a cél. Az Európai Tanács elnöke beszélt, az európai kultúra megóvásának szükségességéről is. Mint mondta, az Európai Unió kulturális közösség is, s ez felsőbbrendűségi érzésre nem, büszkeségre azonban okot ad.

Jean-Claude Juncker a strasbourgi plenáris ülésen sok más mellett azt mondta, boldog, hogy hétfőn a szakminiszterek ülésén sikerült a tartalmi és formális kérdésekben megállapodni a nagy viták övezte kiküldetési irányelv módosításáról.

„Nem tökéletes minden, nem rendeztünk el mindent, de a kompromisszum lehetséges” - fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×