eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nagy változás az egészségügyben - lapszemle

A sportolók egészségügyi ellátásának finanszírozását a jövőben nem a tb-alapból, hanem önálló költségvetési forrásból fedeznék – értesült a Magyar Idők.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: a jövőben nem a társadalombiztosítási alapból, hanem önálló költségvetési forrásból fedezné a sportolók egészségügyi ellátását a kormány. Az ellátásban részt vehetnek a kórházak mellett a házi gyermekorvosok is. Jelenleg az országos hálózatban mindössze 140 sportorvos dolgozik.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a világon utolsó országként Szaúd-Arábiában is engedélyezték, hogy a nők is jogosítványt szerezhessenek. A rendelet nem lépett azonnal érvénybe, egy miniszteri testület javaslatai alapján ez akár 2018 júniusáig is elhúzódhat.

A Világgazdaság írása szerint több mint százmilliárd forint felhasználásával egységes, európai színvonalú hulladékgazdálkodási rendszer jön létre Magyarországon 2019-ig. A 22 kiemelt hulladékgazdálkodási közszolgáltató számára új szállítójárműveket szereznek be, egységesítik a lomtalanítás módját és a zöldhulladékgyűjtést, valamint 2019 elejéig automata válogatóműveket helyeznek üzembe. Egy uniós rendelet szerint 2020-ra a szelektíven gyűjtött hulladék felét újra kell hasznosítani, a későbbiekben pedig ez az arány 75 százalék lesz.

A Portfolio cikkéből kiderül: demográfiai ösztönzést célzó elképzelései között egyebek mellett azt vizsgálja a kormány, hogyan lehetne a CSOK-ot hatékonyabbá és még többek számára elérhetővé tenni. Szóba került az is, hogy az egyes régiók lakáspiacai között fennálló különbségeket regionálisan eltérő támogatási összegekkel segítse a kormány áthidalni. Az igénylők eddig összesen több mint 153 milliárd forintot kaptak támogatásként. Budapesten a legkisebb a CSOK relatív népszerűsége, a legnagyobb arányban eddig Győr-Moson-Sopron, Pest és a Hajdú-Bihar megyében vette igénybe a lakosság a vissza nem térítendő támogatást.

A Napi.hu arról ír, hogy a várhatóan 2019 júliusától életbe lépő azonnali utalási rendszer számlaszám helyett akár a kedvezményezett más azonosítóját - például mobiltelefonszámát, e-mail címét is használhatja. Az azonnali utalással a szakértők a sárgacsekk befizetések számát is szeretnék elektronikus útra terelve csökkenteni.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: magyar egyetemeken olyan modern csont- és ízületpótló implantátumokat fejlesztenek, amelyek az eddigieknél jobban beépülnek a szervezetbe. A négyéves program 2 milliárd forintos összköltségvetésének jelentős része uniós forrásból érkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×