eur:
394.57
usd:
365.4
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Életének 92. évében elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező - a nap hírei

Közös rendszert javasol az elutasított menedékkérők hazajuttatására Brüsszel. Bővül az államilag finanszírozott lombikprogram és az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás.

Életének 92. évében elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze. Makk Károly a magyar és az egyetemes filmművészet meghatározó egyénisége volt. A Cannes-i Filmfesztiválra 6 filmjét is meghívták az Arany Pálmáért folyó versenybe. A Szerelem megkapta a zsűri nagydíját, a katolikus sajtó díját, Darvas Lili és Törőcsik Mari alakítását külön kiemelte a zsűri. Filmjei megjárták a londoni, New York-i, San Sebastian-i, madridi fesztiválokat és számos díjat nyertek. Évtizedekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Közös rendszert javasol az elutasított menedékkérők hazajuttatására az Európai Bizottság. A testület migrációs politikáért felelős biztosa a Die Welt című német lapnak hangsúlyozta: javítani kell a tagállami hatóságok és a származási országok közötti együttműködést. Dimitrisz Avramopulosz hozzátette: elfogadhatatlan, hogy szabálytalanul vagy titokban a tagállamokban maradnak az elutasított és az adott ország elhagyására kötelezett menedékkérők. --- Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex adatai szerint tavaly az unióban a kiutazást elrendelő mintegy 305 ezer menekültügyi határozat több mint 40 százalékát nem hajtották végre.

Meghosszabbítja jövő év március 7-ig a tömeges bevándorlás miatt elrendelt válsághelyzetet a kormány - jelentette be a kormányszóvivő. Kovács Zoltán hangsúlyozta: a nyáron bebizonyosodott, hogy a tömeges bevándorlás miatt tovább nőtt Európában a terrorveszély, ezért a magyarok biztonsága érdekében szükség van a határok szigorú ellenőrzésére. A kormány bírálta az Európai Bizottság Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárást, mert véleménye szerint Varsó a kettős mérce áldozata.

Bővíti a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát a kormány. Változik az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: ha egy párnál az első 5 lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermekek esetében is 4-4 beavatkozás alkalmával jár a támogatás. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása 70-ről 90 százalékra nő. A magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál egységesen 55 százalékos támogatással írhat fel gyógyszert az orvos.

Olyan minősítési rendszer kialakításán dolgozik a családügyi államtitkárság, amely alapján az érintettek véleményezhetnék, hogy egy intézmény mennyire családbarát. Novák Katalin államtitkár egy fővárosi rendezvényen példaként említette, hogy a Magyarországon ma még kevéssé elterjedt részmunkaidővel vagy távmunkával, rugalmas foglalkoztatással enyhíteni lehetne a munkaerőhiányon. Hozzátette, hogy a kormány a jövő évtől kiterjeszti a családtámogatási rendszer két elemét, az anyasági segélyt és a babakötvényt a külföldön születő magyar gyermekekre is.

Lemondott a Magyar Úszó Szövetség általános alelnöki posztjáról Szabó Tünde. A sportért felelős államtitkár közölte, hogy így szeretne a rendkívüli tisztújítás előtt álló szervezetnek lehetőséget adni arra, hogy a jövőben minden elnökségi tag aktívan tudjon dolgozni. Szabó Tünde állami megbízatása óta szüneteltetette az úszószövetségi tisztségét. A szervezet pénteken tartja rendkívüli tisztújító közgyűlését, amelyre azért kerül sor, mert korábban az elnökség több tagja is lemondott.

Az Alkotmánybírósághoz fordult 23 civil szervezet a szerintük őket megbélyegző törvény miatt. A civilek jogilag aggályosnak és társadalmilag károsnak tartják a jogszabályt, mert úgy vélik: AZ kizárólag arra alkalmas, hogy a szervezetek hitelességét és az irántuk megnyilvánuló közbizalmat aláássa. A Fidesz közleménye szerint a közbizalmat az ássa alá, hogy ezek a szervezetek titkolóznak és nem hajlandók bevallani milyen pénzekből működnek.

Texasban 5 napig tartó, szinte szakadatlan esőzés után már egyes vidékeken kisütött a nap. Az amerikai állam délkeleti területein azonban változatlanul zuhog az eső. A Harvey nevű hurrikán ma (szer) a rendkívül heves esőzésekkel elsősorban Louisiana államot sújtotta. A nyugati megyékben kötelező evakuálást rendeltek el. Korábban Texasban 30 ezer embert sikerült menekültközpontokban elhelyezni, 30-40 ezer ház vált teljesen lakhatatlanná. Több mint 50 megyében van érvényben szükségállapot. A legutóbbi adatok szerint 18-an haltak meg az áradásokban.

Megnyílt a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A vörös szőnyeges felvonulás után Alexander Payne rendezése, a Downsizing című szatíra díszvetítését tartották. Emellett 20 alkotás szerepel a világ legrégebbi filmfesztiváljának versenyprogramjában. A zsűri elnöke idén Anette Bening amerikai színésznő, í bírálóbizottság tagjai között van Enyedi Ildikó rendező, akinek Testről és lélekről című műve az év elején elnyerte a fődíjat a Berlinalén. Az olaszországi fesztiválon szeptember 9-én osztják ki a legjobb alkotásnak odaítélt Arany Oroszlánt és a főbb alkotói kategóriákban járó díjakat.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×