eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Máris sürgős dolguk akadt a vizes vb orvosainak

Máris sürgős dolguk akadt a vizes vb orvosainak

Már dolgozik a FINA vizes világbajnokság egészségügyi csapata; egy sportoló fül-orr-gégészeti problémáit orvosolták is – tudta meg az InfoRádió. A csapat vezetője, Merkely Béla professzor elmondta: nemcsak a versenyzők, hanem a szurkolók ellátása is biztosított.

„Megérkeztek az első csapatok, így megkezdődött az egészségügyi orvosi ellátás, hétvégén pedig az egészségügyi személyzet – szakdolgozók, orvosok, önkéntesek – képzése is megtörtént” - közölte az orvosi és egészségügyi csapat irányítója.

Elmondta, hogy a feladataik kiterjednek a versenyhelyszínekre, az edzéshelyszínekre, és rendelkeznek egy sürgősségi központtal is a Klinikák megállónál. Az utóbbiban történik majd a sérült vagy megbetegedett sportolók, illetve a FINA-akkreditált személyek ambuláns és fekvőbeteg ellátása.

Hozzátette: ha lehet, akkor természetesen a helyszínen is elsősegélyben fogják részesíteni a sportolókat. További feladatuk pedig annak a 30 hotelnek az ellátása, ahol a versenyzők és az egyéb FINA-akkreditált személyek laknak majd.

„A legnagyobb kihívás orvosi szempontból a Masters világbajnokság lesz.

Itt várható a legtöbb sérülés és megbetegedés, mivel 12-15 ezer masters sportoló jön megelőző orvosi vizsgálat nélkül” - hangsúlyozta Merkely Béla.

„A versenysportolóknál pedig a váratlan eseményekre kell felkészülni. Mivel az úszásban is előfordulhat hirtelen szívhalál, az újraélesztés továbbra is az egyik legfontosabb tanítandó és ellátandó esemény” - mondta a professzor.

Máris sürgős dolguk akadt a vizes vb orvosainak

Mivel nagyon széles nemzetközi sportolói réteg jön az eseményre, a gyakori fertőző – gyomor-bélrendszeri, felső légúti, fül-orr-gégészeti – betegségeket is el kell látniuk.

„Megtörtént az első sérült sportoló ellátása a Duna Arénában; a fül-orr-gégészeti problémát sikerrel ellátták a kollégák, majd eljuttatták a központi sürgősségi kórházba”

- számolt be a FINA orvosi és egészségügyi csapatának irányítója.

A vezető elmondta, hogy a szurkolók sürgősségi ellátása az Országos Mentőszolgálat feladata. De ha súlyos tömegbaleset – esetleg terrortámadás – történne, az azonnali ellátást az egészségügyi orvosi szakemberek is végeznék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×