eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Veszélyes új szúnyogok árasztják el Magyarországot

Veszélyes új szúnyogok árasztják el Magyarországot

A veszélyes vírusok terjesztésére képes ázsiai szúnyogok azért jelentek meg Magyarországon, mert a szaporodásukhoz szükséges környezetet az eldobált hulladékokban felgyűlt víz biztosítja – mondta az InfoRádiónak Soltész Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum biológusa.

Az utóbbi időben három invazív csípőszúnyog faj jelent meg Magyarországon: a zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog – közölte a Magyar Természettudományi Múzeum biológusa.

Hozzátette: mindhárom faj Ázsiából származik, és természetes körülmények között faodvak vizében fejlődik.

A biológus elmondta, hogy azért tudnak terjedni, mert élőhelyet tudtak váltani.

Az ember által eldobált különböző tárgyakban felgyülemlő vízben szaporodnak, ami nagyon hasonló a faodvakban összegyűlt vízhez.

Magyarországon három betegséget terjesztenek a szúnyogok:

a nyugat-nílusi vírust, az Usutu vírust és a dirofilariát, amiket a hazai szúnyog fajok is terjesztenek

– sorolta Soltész Zoltán.

Úgy terjeszti, hogy miután a csípőszúnyog megszúr egy olyan valakit vagy valamit, aminek a vérében jelen van a vírus, az elkezd szaporodni a szúnyog nyálmirigyében, a következő csípésnél pedig továbbadja a fertőzést.

Veszélyes új szúnyogok árasztják el Magyarországot

„Magyarországon jelenleg az invazív csípőszúnyogokkal együtt 53 faj van. Nem mindegyik szívja minden állat és az ember vérét. Vannak olyan fajok, amelyek madarakra orientálódnak – például a dalos szúnyog –, vannak olyanok, amik kétéltűek, hüllők vérét szívják, és persze vannak olyanok, amelyek egyáltalán nem válogatnak” - mondta a Magyar Természettudományi Múzeum biológusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×