eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Újfajta büntetéseket kaphatnak a magyar cégek

Újfajta büntetéseket kaphatnak a magyar cégek

Büntethetők lesznek a mikro-, kis- és közepes vállalkozások jövő májustól, ha nem tartják be az általános adatvédelmi szabályokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a rendelet legfontosabb újdonsága az elszámoltathatóság, tehát nemcsak meg kell felelniük az adatkezelőknek a rendelet szabályainak, de ezt bizonyítaniuk is kell.

Péterfalvi Attila szerint most a legfontosabb, hogy az adatkezelők felmérjék: jelen adatkezelésük megfelel-e a rendeletnek.

„Több szempontból kell felmérni. Meg kell nézni azt is, hogy jogi szempontból is megfelelnek-e az adatvédelem elveinek. Ilyen téren nagyon sok újdonsága nincs a rendeletnek.

Az érintett tájékoztatását sokkal komolyabban kell venni, és biztosítani kell, hogy a saját adatait ellenőrizhesse.

Ha pedig például a telefonbeszélgetéseknek kéri ki a másolatát, akkor nem az írott változatát kell kiadni, hanem a hanganyagot” - részletezte a hatóság elnöke.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta azt is: a legnagyobb problémát a mikro-, kis- és középvállalkozások jelentik.

Újfajta büntetéseket kaphatnak a magyar cégek

Péterfalvi Attila szerint egy jogszabály alapján és a bírói gyakorlat szerint első hatósági ellenőrzéskor nem büntethetők ezek a vállalkozások, ezen azonban az életbe lépő új rendelet változtatni fog, és jövő májustól ezekkel a cégekkel szemben is bírság szabható ki.

„Ez jövő év május 25-étől nem tartható,

ugyanis a rendelet azt mondja, hogy csak abban az esetben lehet nemzeti jogalkotást hozni és kiegészítő intézkedéseket tenni, amikor erre a jogszabály felhatalmazást ad. Ezért nyilvánvalóan nagyon fontos ezeknek a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is felkészülniük a rendeletre” - hívta fel a figyelmet a hatóság elnöke.

Péterfalvi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendeletmódosítás miatt a mikro-, kis- és középvállalkozásokra akár 20 millió euró bírság is kiszabható, ha nem tartják be a törvény által előírt rendelkezéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×