eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Török Gábor: meglepő kimondani, kik tudnának változást kikényszeríteni

Török Gábor: meglepő kimondani, kik tudnának változást kikényszeríteni

2018 tavasza sorsdöntő vagy sorsfordító lehet, de a Fidesz addig nem kerülhet bajba, amíg a kétmilliós tábora kitart - mondta az ismert politológus a Nyugat.hu portálnak.

Török Gábor szerint az embereknél - így, ebben az általános formában - nagyon ritkán szakad el a cérna, és most is hibát követünk el, ha azt gondoljuk, hogy az elmúlt napok váratlan eseményei azt jelzik, trendforduló történt és holnap megbukik a kormány.

"Kétségtelen, hogy meglepően sokan mentek ki Budapesten az utcára, ahogy az is szokatlan volt, hogy vállaltan jobboldali emberek is kifejezték csalódottságukat. Ez is az igazság része, ezt is hülyeség eltagadni. Ugyanakkor a politikai realitás egyértelmű: amíg a Fidesz közel kétmilliós tábora nem kezd elolvadni, vagy a kormányváltás kívánó szavazók nem sorakoznak fel egyetlen politikai erő mögé, addig - bármi is történjen a budapesti utcákon - a kormánypárt marad a következő választás esélyese" - mondta a Nyugat.hu-nak.

Arra a kérdésre, hogy a kormányt a tüntetések visszafogják-e, vagy annak fedezékében megkaparint-e még mindent, amit csak lehet (itt utaltak arra, hogy Mészáros Lőrinchez került a Balatontouristtal "a fél Balaton"), Török Gábor azt mondta: nem érdemes összekeverni a kormány közelében tevékenykedő gazdasági szereplők döntéseit a politikusok megfontolásaival. Az egyik a szerzésről, a pénzről szól, a másik a szavazatokról, a hatalomról.

A mostani kormány rengeteg erőforrással, folyamatosan figyeli a közvéleményt. "Politikai kormányzásról beszélünk: a politikai szempont - mi segít hatalomban tartani a Fideszt - minden mást megelőz, felülír. Bármit elengednek, bármiről lemondanak, ha az veszélyezteti a politikai célt."

Ugyanakkor az elemző szerint nem az érdekli őket, hogy általában mit gondolnak az emberek, hanem elsősorban a saját szavazóikra figyelnek. Bármennyire furcsa ezt kimondani, de éppen ezért „visszafogást”, „meghátrálást”, „korrekciót” csak a Fidesz szavazói tudnának kikényszeríteni, illetve azok az irányvonallal elégedetlen vagy a politikai jövőjüket féltő kormánypárti politikusok, akiknek a szavára adnak, cselekedeteire figyelnek ezek a szavazók. Másnak, beleértve a teljes magyar ellenzéket, erre nincs esélye.

Beszélt még többek között arról, hogy

  • egy évvel a választás előtt szerintem arra kell számítani, hogy a hevület napról-napra fokozódik, minden oldalon. A kormány is egyre többet tesz bele, miközben minden erejével a saját szavazóihoz beszél, egyre több ellenszenvet kelt a kormányváltást kívánó választókban.
  • Ez újra és újra katalizálja majd a tiltakozásokat is, a zaj, a hangerő és a durvaság is egyre erősödik majd.
  • 2018 tavasza sorsdöntő vagy sorsfordító lehet sok politikai szereplő számára.
  • Szerinte nem láttunk, nem tudunk még mindent a 2018-as választások előtti helyzetről.
  • Olyan események is jöhetnek, amelyek alkalmasak arra, hogy a pártok támogatottságában nagyobb mozgások következzenek be.
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×