eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Ezt tudni az új adóról - lapszemle

A kormány nem dolgozik semmilyen új adó kialakításán - mondta Varga Mihály a Magyar Időknek. A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: az uniós átlagnál 19 százalékkal több hőenergiát fogyasztanak a magyar lakások.

A Magyar Idők Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel készített interjút, aki a lapnak leszögezte: a kormány nem dolgozik semmilyen új adó kialakításán, és nem is tervez ilyet. A tárcavezető megdöbbentőnek tartja, hogy az MSZP vagyonadót vezetne be, ha 2018-ban hatalomra kerülne. Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány inkább a feketegazdaság visszaszorításával garantálja az állam bevételeit. A minisztérium idén felgyorsítja azt a munkát, amely az online számlázás bevezetéséhez szükséges, így a jövőben a vállalkozások legfontosabb pénzügyi adatait is láthatja majd az adóhatóság - fogalmazott Varga Mihály.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: az uniós átlagnál 19 százalékkal több hőenergiát fogyasztanak a magyar lakások. A WWF magyarországi szervezetének tanulmánya szerint a lakásállomány csaknem kétharmadát kitevő 2 millió 850 ezer családi házból 2 millió 500 ezer egyáltalán nem kapott szigetelést, de kiderült az is, hogy egy bécsi otthon energiafogyasztása feleakkora, mint egy budapesti lakásé.

A Világgazdaság arról ír, hogy a robotizálással teljes iparágak alakulhatnak át, vagy meg is szűnhetnek. Joerg Bauer, a GE magyarországi leánycégének elnöke szerint a munkavégzésben közeleg a robotok és a mesterséges intelligencia térnyerése, egyre kevesebb fizikai és adminisztratív munkát végző alkalmazottra, viszont egyre több magasan képzett dolgozóra lesz szükség.

A Magyar Idők cikke szerint a javuló közbiztonság miatt szűkül a bűnözők mozgástere, ami sérti egyes hazai körök érdekeit, míg a menekültválság kezelése külföldön vált ki nemtetszést, így a személye elleni további támadásokra számít Pintér Sándor belügyminiszter. A tárcavezető ugyanakkor figyelmeztet: az alaptalanul vádaskodó személyekre büntetőeljárás vár.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egy, a kormány által még nem tárgyalt tervezet szerint a bűncselekmények magánszemély károsultjai a kárigény kielégítésének sorrendjében megelőzhetnék az államot, ezzel jó eséllyel a jelenlegi gyakorlatnál nagyobb arányban térülne meg a magánszemélyek kára.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: míg máskor az alacsony vízállás, vagy az időjárás okoz gondot, most egyes al-dunai kikötők nem bírják a megnövekedett fuvarozói forgalmat. A Mahart egykori vezetője a lapnak hangsúlyozta: a magyar kikötőkkel nincsen ilyen probléma. Szalma Botond szerint a kikötők mellett a vízi utakkal is gondok vannak, elkerülhetetlen lenne például a folyók szabályozása. Úgy vélte, a Duna e tekintetben negyvenéves elmaradásban van.

A Portfolio összeállításából kiderül: a nyakunkon lévő negyedik ipari forradalom teljesen új erkölcsi dilemmákat vet fel. Például hogy az önvezető autónak az autóban ülők, vagy a gyalogosok testi épségét kell előtérbe helyeznie, ha olyan helyzetbe kerül? Mikortól kell a robotoknak jogokat kapniuk? És a rendőrség felhasználhatja-e valaha a mesterséges intelligenciát prediktív bűnmegelőzésre, amivel előre megakadályozhatna bűneseteket?

A Napi.hu arról ír, hogy nem mindegy mit, hogyan és miben mikrózunk meg. Az ételt a káros baktériumok kipusztításához legalább 75 Celsius fokosra kell melegíteni, és inkább hűlni hagyni fogyasztás előtt. Azt mindenki tudja, hogy fém edényt nem teszünk a mikrohullámú sütőbe, de a gazdasági portál hangsúlyozza: az sem mindegy, milyen műanyag edényeket használunk erre a célra.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint ugyan még csak március van, azonban a legtöbb utazási irodában már csak néhány nap maradt arra, hogy olcsóbban foglalják le az előfoglalási akciókban az utazásukat. Ezek gyakran kedvezőbbek, mint a Last Minute ajánlatok, ráadásul ilyenkor még válogathatnak az úti célok között is. Az online gazdasági portál összegyűjtött néhány ígéretes úti célt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×