eur:
396.3
usd:
369.84
bux:
71864.57
2024. július 2. kedd Ottó

Matolcsy elbukta a személyiségi jogi perét

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében elutasította dr. Matolcsy György felperesnek dr. Bárándy Gergely alperes ellen személyiségi jog megsértése miatt indított keresetét - tudatta a törvényszék. A szocialista politikus ellen a jegybank elnöke indított személyiségi jogi pert, amiért az a parlamentben azt mondta: "Matolcsy György ellopta a közpénzt."

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg a jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogának megsértését Bárándy Gergely országgyűlési képviselőnek tavaly májusban a parlamenti felszólalásában tett kijelentése miatt. A szocialista politikus ugyanis az Országgyűlésben Matolcsy válaszát követő viszontválaszában azt mondta, hogy „nem a Nemzeti Bank munkatársai vagy általában a Nemzeti Bank lopta el a közpénzt, hanem ön és az ön környezete, és az ön családja.”

A jegybank elnöke a jogsértés megállapításán túl kérte, hogy a bíróság kötelezze Bárándyt megfelelő elégtétel adására, azaz közleményben fejezze ki sajnálkozását, emellett kötelezzék 1 millió forintos sérelemdíj megfizetésére is.

"A bíróság az ítéletében megállapította, hogy a kereseti kérelem nem alapos" - tudatta a Fővárosi Törvényszék.

 Megállapították, hogy Bárándy szavai "egy tényállításban megfogalmazott véleménynyilvánítás"-nak minősülnek.

 Mivel pedig a felperes országos szintű közszereplő, ezért az egyébként valóban markáns kritika nem sérti a személyiségi jogait.

"Az alperes közlése nem haladta meg az Alaptörvényben megfogalmazott véleménynyilvánítási szabadság korlátait" - fogalmazott a Fővárosi Törvényszék.

Az ítélet nem jogerős.

Címlapról ajánljuk
Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Az európai támaszpontokon tíz év után rendeltek el Charlie fenyegetettségi szintet, és azt sem lehet kizárni, hogy támadás készül valamelyik létesítmény ellen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense az InfoRádióban elmondta: valószínűleg a környező helyzet általános romlása miatt, elővigyázatosságból kellett ilyen biztonsági intézkedést hozni.

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×