eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Három kórházi központra épül a betegellátást javító új modell a fővárosban - a nap hírei

Jelentős gazdasági növekedést vár a kormány gazdaságélénkítő lépéseitől az adóügyekért felelős államtitkár. Sportolásra még nem alkalmas a Balaton és a Velencei-tó jege

Mintegy 580 milliárd forint marad a vállalkozásoknál a kormány gazdaságélénkítő lépéseinek hatására - jelentette ki a parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár. Tállai András hozzátette: a munkáltatók ezt az összeget béremelésre és fejlesztésekre fordíthatják. Úgy vélte: a fizetésemelésekre azért van szükség, mert ezen a téren javítani kell az ország versenyképességét.

A tervek szerint három egészségügyi központ jön létre a fővárosban a betegellátás javítására. A budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos az InfoRádióban bejelentette: a fejlesztésről szóló terveket március végéig kell a kormány elé terjeszteni. Cserháti Péter az észak-pesti ellátás központjaként a Honvéd kórházat említette, Dél-Pesten a Haller utca környéki kórházi tömb fejlesztésével jön létre egészségügyi központ. A harmadik a dél-budai centrum lesz, az erre kijelölt helyszín vizsgálata még folyamatban van.

Nemzetközi versenyképességét kívánja növelni a Richter gyógyszergyár az idén is - mondta a társaság vezérigazgatója az InfoRádiónak. Bogsch Erik szerint 2017-ben is a legnagyobb kihívás a megfelelő, nemzetközi tapasztalattal rendelkező alkalmazottak, kutatók megtartása. A gyógyszergyártó cég vezetője fontosnak tartja a kutatásfejlesztésre jutó magasabb forrást, de úgy véli: javítani kell a biotechnológiai oktatáson is. A tavalyi eredmények közül kiemelte, hogy a Richternek egy újabb svájci céget sikerült megvásárolnia lényegében saját erőből, és jelentős eredmény a pszichológiai betegségek kezelésére alkalmas cariprazine amerikai bevezetése is.

Az ország 5 megyéjében emelkedett az influenzás megbetegedések száma, a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében kapták el a vírust. Az Országos Epidemológiai Központ főorvosa az InfoRádióban felhívta a figyelmet, hogy még mindig kérhető a védőoltás a háziorvosoktól, de fontos a gyakori kézmosás és szellőztetés is. Molnár Zsuzsanna hozzátette: a megbetegedés nagyobb részben a fiatal felnőtteket és a közép-korosztályt érinti. A szakember szerint az iskolakezdéssel erősebb lesz az influenza-vírusok terjedése is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki csütörtökre 13 megyére és a fővárosra az erős szél, két északkeleti megyére a hófúvás veszélye miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hétvégi, rendkívüli hideg idő miatt felhívta a figyelmet arra, hogy az autósok csak a téli időjárási körülményekre felkészített gépjárművel induljanak útnak, és a megszokottnál több üzemanyagot tankoljanak. Rendelkezésre áll a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazása is. A lakások fűtőberendezéseit is érdemes ellenőrizni.

Megkezdték a Tiszán torlódó jég feltörését, a Dunán pedig december 15-e óta készenlétben állnak a jégtörő hajók - mondta az InfoRádiónak az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője. Láng István elmondta: a Dunán még nincs olyan helyzet, amely jégtörést igényelne. Az országban a Dunán és a Tiszán azonnal bevethető 18 jégtörő hajó, további két jégterelő pedig tetszés szerinti helyre szállítható.

Veszélyes a Balaton jege, bár már sokan korcsolyáznak rajta. Siófoknál szerdán 6-8 centiméteres volt a jég vastagsága a nyílt vízen. A szél több helyen megtörte az összefüggő jégtakarót, és csütörtökön a viharos szél miatt még erősebb jégzajlás várható. A Velencei-tó jege sem alkalmas még a biztonságos sportolásra, a jégvastagság nem éri el a 8 centimétert. A rendőrök folyamatosan és fokozottan ellenőrzik majd a jégen tartózkodás szabályainak betartását a Velencei-tónál.

Romániában bizalmat szavazott Sorin Grindeanu szociálliberális kormányának a parlament. A kabinetben a tavaly decemberi választásokon győztes Szociáldemokrata Párt és szövetségese, az ALDE által jelölt miniszterek kaptak helyet. A miniszterelnök parlamenti beszédében kifejtette: semmi rendkívülit nem javasol, csak egy jól működő országot szeretne, amelynek polgárai ugyanolyan jogokkal és lehetőségekkel rendelkeznek, mint az Európai Unió más tagállamainak lakói.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×