eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Edvi Péter: az ösztöndíj lehetőséget ad a tanulásra

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat többféle segítséget nyújt a kárpátaljai rászorulóknak - mondta el az InfoRádióban a szervezet alelnöke. Edvi Péter beszélt a húsz éve működő, szegény sorsú, jó tanuló gyerekek ösztöndíjprogramjáról.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kárpátaljai segítő kampányának több része van; egyrészt a kivizsgálásra, kezelésre, műtétre elhozott gyereknél az első kérdés az, van-e útlevelük – fogalmazott Edvi Péter. A szervezet alelnöke jelezte, segítettek kórházaknak, sok helyen a legalapvetőbb dolgok hiányoznak: ágynemű, cumisüveg vagy infravörös lámpa. Voltak nagyobb segítségek is; a nagyszőlősi kórház még az ottani viszonyok között is elég rossz állapotban volt.

„Ott két ütemben segítünk, először rendbe hoztuk a vizes blokkokat és néhány kórtermeket, és megígértük nekik, hogy további kórtermeket, vizsgálókat és a folyosót is rendbe tesszük.”

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke felidézte, hogy a látogatásaik alkalmával több olyan gyereket is találtak, akinek hallásproblémája volt, esetleg süketnéma volt. Amikor megkérdezték, miért nem segítettek nekik korábban, az volt a válasz, nincsenek szűrőkészülékeik.

„Úgy döntöttünk, hogy egész Kárpátalját ellátjuk nagyon modern, dán-német fejlesztésű csecsemő hallásszűrő készülékekkel.”

Edvi Péter beszélt a Gyermekmentő és az MKB közös ösztöndíjáról is, mint mondta, körülbelül húsz éve kezdtek el száz, kifejezetten szegény sorsú, kiválóan tanuló gyermeknek ösztöndíjat adni.

„Több mint százszoros a túljelentkezés. Az, hogy kitűnő a gyerek bizonyítványa, nem elég a bekerüléshez, kell valami plusz: például az, hogy tanulmányi vagy akár sportbajnokságot nyert. A szörnyűbb része az, hogy mondjuk az egyik szülő rokkantnyugdíjas.”

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke elmondta, a gyerekek a második osztály elvégzése után kerülnek a programba, az ösztöndíjat az egyetemi diplomáig kapják. Ennek köszönhetően a gyerek már általános iskolás korától pénzt keres, segít a család fenntartásában.

„Megkapja a lehetőséget, hogy tanuljon” - tette hozzá Edvi Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×