eur:
394.63
usd:
365.85
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Százmilliárdot sem sajnálnak a határvadászoknak

Mintegy 90-100 milliárd forintból szerelik fel a határvadász alakulatokat, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága e beszerzéseket kedden mentesítette a Belügyminisztérium kérésére a közbeszerzési törvény hatálya alól - közölte Kósa Lajos, a testület kormánypárti elnöke, a Fidesz frakcióvezetője.

A politikus emlékeztetett, hogy 3000 új határvadászt vesznek fel, az ő felszerelésüket, ellátásukat, elhelyezésüket biztosítani kell, s ezt a testület is támogatta. A legfontosabbnak az emberek biztonságát nevezte, hozzátéve: a tavaszra várható újabb migrációs hullámra fel kell készülni.

Kósa Lajos ismertette azt is, hogy a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló jogszabály hatálya alól is mentesítést adtak annak érdekében, hogy a honvédség repülőgép-szállítási kapacitást vásároljon. Hozzátette: a feladatokat ma régi Antonov gépekkel látják el, azonban azok szolgálati ideje lejár.

A bizottság döntött arról is, hogy a Honvéd Egészségpénztár károsultjai közül ne csak a honvédség, hanem a rendőrség kötelékében szolgálók is részesüljenek kártérítésben. A pénztár bedőlése 22 ezer embert érintett, s noha a kormánynak nincs ilyen kötelezettsége, 80 százalék erejéig kártalanítják az érintetteket - mondta a fideszes politikus, jelezve: 20 százalékot már visszakaptak a károsultak, a hozamot nem térítik meg. A kártalanításra 1,8 milliárd forintot fordítanak.

Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy öt, az európai bizottság általi, migrációt érintő kezdeményezésről foglaltak állást a zárt ülésen. A kényszerbetelepítésre vonatkozó javaslatot a testület egészében elutasította, a többi négyből pedig - ami elmondása szerint nem az illegális bevándorlókat, hanem a menekülteket érinti - azokat az elemeket támogatták, amelyek szűkítik a visszaélések lehetőségét. Azokat nem fogadták el, amelyek a státusszal kapcsolatos könnyítéseket fogalmaznak meg - közölte.

A frakcióvezetőt kérdezték a honvédség létszámáról is, amire válaszul kifejtette: 2000-rel kevesebb az engedélyezettnél az állomány ott, ahol közvetlen védelmi feladatokat látnak el, összességében pedig 5000-res a létszámhiány.

A letelepedési kötvényekről - szintén kérdésre - elmondta, nincs konkrét céldátuma a kivezetésnek, személyes véleménye szerint jövő nyáron már nem lehet a konstrukció kiváltását kezdeményezni. Megjegyezte: az egész államháztartást értékelni kell év végén, az államadósság finanszírozásának egy kis szelete a letelepedési kötvény, amelynek kivezetése nem okoz problémát. Erre két módot is megjelölt: a kormány saját hatáskörben is dönthet arról, hogy nem bocsát ki ilyen kötvényt, a parlament pedig a törvényhelyet szüntetheti meg.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×