eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Gondolt már arra, hogy egy mondat legyen a titkos jelszava?

Az IT biztonsági szakértő szerint a legalább 11 karakterből álló jelszó számít biztonságosnak, sőt, Csizmazia-Darab István szerint az lenne a legjobb, ha egy-egy rövidebb mondatot használnánk az adataink védelmére.

„Jó jelszónak az erős és egyedi jelszó számít” - mondta az IT biztonsági szakértő.

Egyedi jelszó alatt azt értjük, hogy nem ugyanazt a jelszót használjuk minden felületen – tette hozzá.

Ugyanis akármilyen jó jelszavunk is lehet – akár száz karakter hosszú is –, ha mindenhol azt használjuk, azzal sokat kockáztatunk – indokolta az antivírus blog szerkesztője.

Ha az egyik szolgáltatót feltörik, vagy a jelszavunkat ellopják, általában végigdúlják az összes létező helyszínt, és végigpróbálgatják az ellopott jelszavakat. Ez pedig sajnos sok esetben sikerre vezet – mondta Csizmazia-Darab István.

Mindenhol, ahol szükség van jelszóra, különböző legyen – tanácsolta a szakember.

„Az erős jelszó érdekében azt szoktuk tanácsolni, hogy legalább 11 karakter hosszú, kis- és nagybetűket, számokat és egyéb írásjeleket is tartalmazzon” - mondta az IT biztonsági szakértő.

Ennek oka, hogy a feltörés – magyarul próbálgatás – úgy szokott működni, hogy vannak szótárak a gyakori jelszavakkal, amiket pillanatok alatt végig lehet pörgetni, ha fel akarnak törni jelszavakat. 11 karaktertől felfelé azonban a feltörés idejének hossza percek, órák, napok helyett évekig tart – közölte Csizmazia-Darab István.

„A jó az lenne, ha nem is jelszót, hanem jelmondatot használnánk valamilyen egyedi elképzelés alapján. Ezt megjegyezni is könnyebb lenne” - tanácsolta az antivírus blog szerkesztője.

A szakértő figyelmeztetett: ha az ember óvatlan, például nyitott wifi-n vagy kávéházban vásárol online, vagy bankol, bárki tulajdonképpen csupán egy böngészőkiegészítővel különösebb szakértelem nélkül ellophatja a jelszavát.

„Emellett a nagy rendszerek is szenvednek különféle informatikai támadásokat. Ilyenkor gyakran elő szokott fordulni az, hogy az ellopott jelszavakat vagy a jelszóhasheket – amelyek generált kódsorok – publikus felületre teszik. Így ha az ember nem cserélgeti rendszeresen a jelszavát, azt kockáztatja, hogy illetéktelen megszerzik a jelszavát” - mondta Csizmazia-Darab István.

Ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy rendszeresen, ha pedig feltörik, akkor azonnal változtassuk meg a jelszavainkat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×