eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

A szabadkereskedelmi egyezményről vitáztak a parlamentben

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény és az alaptörvény-módosítási javaslat is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény aláírása ellen emelt szót, amelyet ma hagyhat jóvá a Ház. Mint mondta: a megállapodás nem érdeke az országnak, csökkenhet tőle a gazdaság növekedési üteme és munkahelyek szűnhetnek meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta, hogy az Országgyűlés ma még csak a megállapodás aláírásához, nem ratifikálásához járul hozzá, tehát az ügy még legalább egyszer visszakerül az Országgyűlés elé. A tárcavezető hozzátette: az ellenzéki képviselő állításával szemben az egyezmény nem veszélyezteti Magyarország GMO-mentességét.

Bárándy Gergely, a szocialista frakcióból a kormányzati és kormány-közeli korrupció és urizálás ellen emelt szót, megemlítve Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter helikopteres útját és azt, hogy Matolcsy György jegybankelnök a sajtóhírek szerint az egyik kereskedelmi bank vezetőjének lakásában él. Eztán a Népszabadság bezárása ellen tiltakozott a képviselő.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára aláhúzta, hogy a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen, ezért is szigorították az uniós pályázati rendszert. A helikopterezéssel kapcsolatban Rogán Antal minden kérdésre válaszolt már, a Népszabadságra vonatkozó döntést pedig a kormány piaci döntésnek tekinti – tette hozzá az államtitkár.

Lukács László a Jobbik által kezdeményezett nemzeti konzultáció második szakaszának indulásáról számolt be, amelynek keretében 4,2 millió háztartásba kézbesítik kérdéseiket. Dömötör Csaba válaszában örömét fejezte ki, hogy a Jobbik felfedezte a konzultáció előnyeit, majd úgy vélte, hogy a párt konzultációja egy tekintélyes lufi, ami kizárólag pártpolitikai célokat szolgál.

Soltész Miklós a KDNP részéről az alaptörvény-módosítási javaslat fontos üzenetének nevezte, hogy nem telepíthető be idegen népesség Magyarországra, majd a baloldali pártok politikáját támadta. Válaszában Dömötör Csaba aláhúzta, hogy ha Brüsszelen múlik, az államnak akkor is mélyen a zsebébe kellene nyúlnia, ha nem venne részt az elosztási rendszerben, majd maga is a szocialisták politikáját támadta, akik a napirend előtti felszólalások keretében nem tudtak reagálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×