eur:
394.75
usd:
366.01
bux:
71487.23
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Jövő év elején kezdik a tárgyalást a Brexitről

Nagy-Britannia jövő év elején kezdi el a tárgyalásokat az Európai Unióból való kilépésről - mondta a szigetország budapesti nagykövete a Kitörés - Brexit című pénzügyi konferencián. A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerint a magyar kormány nem akarja agitálni a brit vállalatokat, hogy EU-s tagállamba tegyék át székhelyüket.

Előadásában Terták Elemér az ENSZ New York-i közgyűlésére és a Menekültügyi konferenciára utalt, amelyen jelen volt a brit kormányfő is. A brüsszeli székhelyű Pénzügyi Stabilitási Tanács nonprofit alapítványának igazgatósági tagja szerint ott világosan üzentek az amerikai befektetők Theresa Maynek.

„Szeretnének tisztánlátást legfőképpen. A pénzügyi szolgáltatások területén pedig arra biztatták Angliát, hogy próbáljon megegyezésre jutni annak érdekében, hogy megmaradhasson az a felállás, hogy az amerikai pénzügyi intézmények döntően Londonból szolgálják ki az Európai Uniót. Ha nem, akkor kénytelenek lesznek megfontolni, hogy tevékenységük egyes részeit Londonból máshová áttelepítsék” - tolmácsolta Terták Elemér.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szívesen látna újabb brit befektetőket Magyarországon. Magyar Levente szerint ugyanakkor a kormány nem tesz közvetlenül semmit annak érdekében, hogy a brit vállalatokat ide csábítsa, nem agitálnak senkit a székhelyének megváltoztatására.

„Bár a brit kormány nem így tervezte, de a Brexit után sikeressé tudják tenni Nagy-Britanniát” – mondta a szigetország budapesti nagykövete.

Iain Lindsay rámutatott: az hogy nem vagyunk az Európai Unió tagja, még nem azt jelenti, hogy nem Európában élünk. „Erősíteni akarjuk az együttműködésünket a világ más országaival is.”

„Ezután még keményebben kell dolgozni a gazdaságpolitika és a versenyképesség fejlesztése érdekében” – tette hozzá a diplomata, aki úgy vélte, országa lehetne az új Szingapúr.

„Jövő év elejéig nem akarunk foglalkozni az 50. cikkellyel” - fogalmazott.

A Lisszaboni Szerződés ezen része szabályozza az EU-tagság megszűnésének folyamatát.

Iain Lindsayt ugyanakkor aggasztja, hogy Nagy-Britannia már nem lehet ott az uniós csúcstalálkozókon. „Hiszen London gazdasági prosperitása egy sikeres uniótól függ” – hangsúlyozta a nagykövet, aki bízik az Egyesült Királyság egyben maradásában, és nem látja értelmét újabb népszavazásoknak.

„Az Európai Unióval történő partnerség szempontjából öt modell is létezik. De mi egy brit modellt szeretnénk kialakítani” – tette hozzá a nagykövet.

Fellegi Tamás korábbi nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: olyan megoldást kell találni, amely Nagy-Britanniának és az Európai Uniónak is megfelelő, és mindkettő nyertes lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Kedvezmények és apróbetűs részek a diákszámla-csomagoknál: mi alapján válasszunk?

Kedvezmények és apróbetűs részek a diákszámla-csomagoknál: mi alapján válasszunk?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Közeleg az egyetemi ponthatárok kihirdetése, ezért mostanában egyre több családban és fiatal felnőttben merül fel a kérdés: mire figyeljenek a bank kiválasztásakor? Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak diákszámla-konstrukciót a leendő ügyfelek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×