eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Horváth: 2009-ig nem emelkedik az egészségbiztosítási járulék

Az egészségügyi miniszter szerint 2009-ig biztosan nem emelkedik az egészségbiztosítási járulék mértéke. Horváth Ágnes az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a jelenleginél nagyobb hatékonysággal működő új egészségbiztosítási rendszer megteremti majd a pénztárak költségét és nyereségét. Az egészségbiztosítás reformját tartalmazó törvénytervezetről folyamatosan zajlanak a szakmai és a koalíciós pártok közötti egyeztetések - tette hozzá.

2009-ig biztosan nem emelkedik az egészségbiztosítási járulék mértéke - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Ágnes.

Az egészségügyi miniszter kiemelte: 15-20 múlva év szembe kell nézni azzal, hogy öregszik a társadalom, és meg kell vizsgálni, van-e elegendő járulékbefizetés, amiből el lehet látni a szükségleteket.

Horváth Ágnes szerint a magánbiztosítók színre lépésével nőni fog az egészségbiztosítási rendszer hatékonysága, és lesznek felszabadítható források, amelyek jobb ellátást és az egészségügyben dolgozók számára nagyobb díjazást tesznek lehetővé, egyúttal megtermelik a pénztáraknak a működéshez szükséges költséget és a nyereséget.

A tárcavezető kiemelte, hogy a pénztárak fejkvóta-típusú finanszírozást kapnak, így osztják újra a járulékbevételeket. Az szabályozott lesz, hogy egy pénztár mennyit használhat fel saját működésre, ez a jelenlegi tervek szerint 4 százalék - hangsúlyozta.

Horváth Ágnes úgy vélekedett, az új egészségbiztosítási rendszerben a pénztárak jobban megszervezik az ellátást, mint most, ugyanis mérik az intézmények minőségét, telefonos és személyes ügyfélszolgálat tartanak fent, valamint informatikai hálózatot üzemeltetnek.

Az egészségügyi miniszter közölte: sorban érkeznek a javaslatok az első egészségbiztosítási koncepcióhoz, amelyek végiggondolása után jövő hét végére kerülhet a parlament elé a törvényjavaslat.

Horváth Ágnes elmondta: kisebb ellentmondások még vannak a jelenlegi dokumentumban, ezek feloldásához még egyeztetésre van szükség több miniszterrel.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×