eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Hétvégenként negyedmillióan nyúlnak füves cigihez

Magyarországon egy átlagos hétvégi napon mintegy negyedmillióan használnak valamilyen cannabisszármazékot - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.

A szakember szerint a köztudatban még mindig él az a hibás vélekedés, hogy a füves cigaretta, illetve a cannabisszármazékok nem veszélyesek.

Zacher Gábor elmondta: ha valaki élete harmadik füves cigijét fogyasztja el, az természetesen nem okoz semmilyen egészségkárosodást.

Ha azonban valaki először csak hetente, de rendszeresen használja a szert, majd naponta, esetleg naponta többször is, akkor három-négy év alatt függővé válik.

Ez már maradandó elváltozásokat idéz elő a szervezetében, és pszichés zavarokat is okoz.

A szakember szerint nem adható pontos statisztika arról, hogy hány ember fogyaszt kábítószert Magyarországon, mint mondta, gyakran a szakemberek is csak becsült számokkal dolgoznak.

Világszerte stagnál a kábítószer-használat mértéke

Az ENSZ kábítószer- és bűnügyi hivatala szerint a világon tavaly stagnált a kábítószer-használat mértéke; 200 millió ember fogyasztott drogot legalább egy alkalommal.

A hivatal adatai szerint mintegy 25 millió fogyasztó szenved súlyos kábítószer-függőségben.

Az összegzést abból az alkalomból hozták nyilvánosságra, hogy kedden volt a kábítószer elleni küzdelem világnapja.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×