eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Többen megsérültek a tomboló viharban - képekkel

Elvonult Budapest felett a vihar első, leghevesebb hulláma, amelyet még követhetnek gyengébb zivatargócok. A fővárosban hat ember sérült meg és akadozott a tömegközlekedés is. Vidéken is volt egy sérült. A tűzoltókat több mint kétszáz alkalommal riasztották csak Budapesten - országosan a szám elérte a négyszázat.

Csütörtök este fél 10 után elvonult Budapest felett a vihar első, leghevesebb hulláma - mondta el az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese.

Dobosi Erzsébet szerint nagyjából éjfélre vonulhat el a főváros területéről a vihar. A II. kerületben egyébként 101 kilométeres óránkénti széllökést is mértek, több helyen volt jégeső.

Budapesten hat ember megsérült a viharban, a legtöbben a fejükön, de volt olyan is, akit a lábán sebzett meg egy tetőcserép. Egy ember vidéken is megsérült.

A vihar este fél 9 tájban érte el a fővárost. A Szentendrei úton az egyik tízemeletes ház tetejéről félig letépett a szél egy reklámtáblát.

A Gellért-hegyről patakokban folyt a víz, a közlekedés akadozik, az emberek pedig megpróbáltak fedett helyre húzódni.

Hasonló volt a helyzet a XX. kerületben is, ahol egy autóra dőlt egy fa.

A Lehel téren fél 9 után megállt a villamosközlekedés. Nem jár az 52-es villamos, mert a Székelyhíd utcánál a sínre dőlt egy fa.

Kőbányán a Maglódi úton szüneteltetik a villamosforgalmat és az áramot is kikapcsolják, mert ellepte a víz a síneket. Az autóknak tengelyig ér a víz, amelyet a csatornák sem tudnak elnyelni.

"Meglehetősen kaotikus a helyzet"

<

Sötét fellegek (fotó: InfoRádió - Jámbor Zsuzsanna)

A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádióban este 9 óra után "meglehetősen kaotikusnak" nevezte a budapesti helyzetet.

Molnár Péter elmondta: tíz egységük próbálja kezelni a fakidőlés okozta nehézségeket, de még 200 bejelentés van, amivel egyelőre nem tudtak foglalkozni.

"Olyan mennyiségű bejelentést kapunk, hogy arra a világon egyetlen tűzoltóság sem tudna felkészülni" - hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: először oda vonulnak ki, ahol közvetlen életveszély van, vagy életet kell menteni.

A BKV-nál kisebb fennakadások

A BKV szóvivője az InfoRádióban este 9 óra után elmondta: a kidőlt fák és a leszakadt felsővezetékek miatt nem jár az 56, 59, 61-es villamos, viszont a 41-es villamos vonalát sikerült megtisztítatni és újra jár a 14-es villamos is.

Kiricsi Karola hangsúlyozta: hasonló a helyzet a szentendrei HÉV vonalán is, viszont a 28-s és az 52-es villamos egy-egy rövidebb szakaszon nem jár.

A Budakeszi út az autósoknak is járhatatlan, így a 22-es busz sem közlekedik. Először a fő- és tömegközlekedési útvonalakat tisztítják meg, ezzel éjfélre végezhetnek.

Felsőpakonyban kigyulladt egy lakóház, mert villám csapott bele.
Megszűnt a ferihegyi zárlat

<

Nagy vihar volt Százhalombattán (fotó: InfoRádió - Vakán Zoltán)

A vihar miatt fél 9 előtt lezárták a Ferihegyi repülőtér mindkét terminálját. A zárlatot negyed 10-kor oldották fel - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője a távirati irodával.

Korábban a vihar miatt a Ferihegyi repülőtérről csak a nyugatra tartó gépek nem szálltak fel, azonban, miután a vihar elérte Budapestet, nyolc óra után, teljes zárlatot rendeltek el.

Nyugat felől érkezett a vihar


Kilencven kilométer feletti széllökésekkel, heves záporokkal, helyenként jéggel érkezett meg Magyarorzság nyugati határára a Svájcban, Németországban és Ausztriában már halálos áldozatokat is követelő vihar.

Kanzler Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta: Sopronban a Hársfasor és a Fegyvessor kereszteződésében az erős szél leszakította a villanyvezetéket.

Mosonmagyaróváron a sétálóutcában két étterem teraszáról ragadta magával a napernyőket a szélvihar. Ugyancsak itt, a Bartók Béla úton telefonvezetéket szakított el a szél.

Győrött egy lakótelepi ház erkélyéről szakította le a napellenzőt a szél.

Jégeső a Balatonnál

A vihar este kilenc óra tájban érte el a Balatont. Az északi parton jégeső is volt, ám a vihar fél 10 után csendesedni kezdett.

Az Ausztria felől érkező viharzóna keleti dél-keleti irányba megy tovább, de az előrjelzések szerint a dél-nyugati országrészt nem éri el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×