eur:
394.52
usd:
364.45
bux:
73793.55
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Pokorni: csak a Fideszen múlt, hogy nem szabadult el hétfőn a pokol

A Fidesz alelnöke szerint csak a párt hétfői rendezvénye szervezőinek higgadtságán múlt, hogy "nem szabadult el a pokol" hétfő este Budapesten. Pokorni Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a nap fő kérdése az, hogy ki döntött arról: a Fidesz bejelentett rendezvénye felé nyomják a tüntetőket.

A Fidesz alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy hétfő délután ő is kisétált a Deák térre és az, amit ott látott "brutális volt". Pokorni Zoltán azt mondta: látta, ahogy a rendőrök egy földön fekvő embert rugdosnak, egy mentős ismerőse pedig elmesélte, hogy éppen egy sérült embert láttak el, amikor a rendőrök őket is végigverték gumibottal.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett: mindenki méltóságteljes ünnepre készült, de Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde miatt megváltozott a politikai helyzet. "Azt senki sem várhatja el, hogy az ország álszent módon félretegye ezt a kérdést. Amikor kitiltják az 56-osokat a Műegyetem aulájából, akkor az ócska toposszá silányítja a forradalmat" - fogalmazott Pokorni Zoltán.

Miért a Fidesz-nagygyűlés felé terelték a tüntetőket?

Az ellenzéki politikus leszögezte: világos választóvonalat kell húzni az erőszak és az alkotmányos jogaikkal élő békés demonstrálók között. Pokorni Zoltán szerint a Kossuth téri tüntetők - miután "elég csalárd módon kitették őket a térről" - elkezdték körüljárni a várost, amíg az Alkotmány utcában szembe nem találkoztak a rendőrökkel.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: "arra mostanáig nem kaptunk választ, hogy miért nem a Nyugati tér irányába, hanem egy alkotmányos, előre bejelentetett nagygyűlés felé terelték a tüntetőket".

Provokátorok a fideszes tömegben

Pokorni Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a Fidesz Astoria téri nagygyűlésére folyamatosan érkeztek "ilyen-olyan emberek, egy részük erre felbujtva, próbálták az ott lévő több százezer embert megmozdítani, előre kinyomtatott szórólapok segítségével".

"Csak a szervezők higgadtságán múlott, hogy ezek az emberek nem indultak meg. Ha a Fidesz-szervezők nincsenek eszüknél, akkor itt tényleg elszabadult volna a pokol" - vélte a párt alelnöke.

Ki utasította a rendőrkapitányt?

Pokorni Zoltán hangsúlyozta, hogy a Deák téren a rendőrség ácsorgó nyugdíjasok, gyermekes anyukák és fiatal párok közé fejmagasságban lőtt könnygázgránátot, amire szerinte nincs magyarázat.

A Fidesz alelnöke szerint meg kell nevezni, hogy ki utasította a rendőrkapitányt. "Gyurcsány Ferenc a televízió szeptemberi ostroma kapcsán azt mondta, hogy egész éjjel nézte a tévét és telefonon utasította a rendőröket. Úgy látszik ez a szokása"- fogalmazott Pokorni Zoltán.

"Földön fekvő emberekbe tucatnyi rendőr bakanccsal belerúgott, embereket rángattak végig a földön, mint a legocsmányabb westernfilmekben. Ez provokatív brutalitás, önmagáért való erőszak" - jelentette ki a Fidesz alelnöke, aki szerint a köveket dobálók a történtekre ürügyet szolgáltathatnak, de magyarázatot nem.

Hatástalan volt a demonstráció

A Fidesz alelnöke azt mondta: a demonstráció hatástalannak bizonyult arra, hogy a kormányt rávegyék a válság megoldására. Pokorni Zoltán hozzátette: ugyanígy hatástalan volt a köztársasági elnök kérése és az emberek elemi felháborodása is.

Az ellenzéki politikus ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy pártja folytatja-e a demonstráció-sorozatot.

Kijelentette: a továbbiakban két út van a helyzet rendezésére. Az egyiket a néhány tucatnyi "erőszakos kődobáló" követi, a Fidesz azonban sosem léphet erre.

A másik - mint mondta - egy kicsit macerásabb, de ez az alkotmányos út: a népszavazás. A politikus emlékeztetett arra, hogy hét kérdésben kezdeményeznek népszavazást.

Jelentős tandíjemelés?

A Fidesz alelnöke szerint a költségtérítés mértékéig kívánja emelni a tandíjat a kormány.

Pokorni Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában - egy kormányzati anyagra hivatkozva - elmondta: csupán bevezetésének első néhány évében lesz körülbelül 100 ezer Ft összegű a fejlesztési részhozzájárulás, azt követően meredeken emelkedni fog.

Az ellenzéki politikus példaként a kezdő orvostanhallgatók tandíját említette, amely jelenleg 1.350 ezer forint félévenként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×