eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Minden, amit a Gyurcsány-botrányról tudni érdemes - képekkel, hangokkal

Katartikus ez a szembenézés, ebben a tekintetben egyáltalán nem bánom hogy nyilvánosságra került a beszéd - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfő reggel. A Fidesz a kormány távozását követeli, és minden alkotmányos eszközt megragad a lemondatására - jelentette ki Navracsics Tibor frakcióvezető. Az MSZP kiáll Gyurcsány Ferenc mellett, és továbbra is támogatja a reformfolyamatot. Az SZDSZ-elnöke, Kuncze Gábor is kiállt koalíciós partnere mellett. A Kossuth téren vasárnap délután óta tartó tüntetés résztvevői petícióban követelik a kormány lemondását a miniszterelnök nyilvánosságra került beszéde miatt, amelyben azt mondta: az MSZP az elmúlt másfél évben végig hazudott.

Gyurcsány: ne mentsük már fel magunkat!

Ha a beszéd egészét nézzük, akkor kiderül: amiről beszélek az nem önmagában másfél vagy négy év, hanem a politika hazugságai, amelyek felhalmozódtak a rendszerváltás óta, különösen az elmúlt 8 évben - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc a közszolgálati televízió reggeli műsorában.

Hozzátette: a beszédben pont azt mondta, hogy az elmúlt másfél évben ebből saját kormányának sem sikerült kitörnie, de ez nem folytatható tovább, a baloldalnak ezzel szakítania kell.

Gyurcsány Ferenc hosszasan beszélt arról, hogy a Fidesz volt az, aki elkezdte azt a populista ígérgetéssel teli felelőtlen politikát, amely nem vette figyelembe az ország lehetőségeit.

"Ne mentsük már fel magunkat," éppen az a politika vitt idáig, hogy a népszerűséget tartották szem előtt a politikusok - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: Magyarországot szembesíteni kell az elmúlt sok-sok évével.

Fidesz: a kormány mondjon le!

A Fidesz frakcióvezetője bejelentette: hétfő délelőtt levelet írtak az MSZP-nek, melyben követelik a kormány távozását. Ha ez nem történik meg, akkor minden alkotmányos eszközt megragadnak az előrehozott választások kikényszerítésére - jelentette ki Navracsics Tibor.

A Fidesz frakcióvezetője szerint példátlan a jelenlegi válság, Gyurcsány Ferenc pedig a probléma része, a magyar politika nem kívánatos személyisége.

Pokorni Zoltán korábban a köszolgálati televízióban úgy nyilatkozott: a szocialistáké a felelősség, nekik kell megoldást találniuk a helyzetre.

"Kiderült, hogy egy politikai kalandorral van dolgunk. Ez az ember morálisan megsemmisült" - reagált Pokorni Zoltán arra a nyilvánosságra került felvételre.

A Fidesz alelnöke szerint Gyurcsány Ferenc játékszernek, eszköznek tekintette az embereket, a maga hasznát, hatalmát szolgálta szemben az ország, az emberek érdekével.

A KDNP elnöke felhívta arra a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferenc még mindig nem ismeri be hibáját, és a felelősséget az elmúlt 16 évre akarja szétteríteni.

Semjén Zsolt elmondta: az MSZP és az SZDSZ is bűnös a jelenlegi helyzetben. Vétkesek közt cinkos, aki néma - tette hozzá.

{{keretes_cim}}

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint az erkölcsi szempontok miatt Gyurcsány Ferencnek le kell mondani a miniszterelnöki posztról. Gíró-Szász András az InfoRádióban kijelentette: amennyiben ezt a kormányfő nem teszi meg, a koalíciónak át kellene gondolni, alkalmas-e miniszterelnöknek, aki saját szavazóit is becsapta.

Ágh Attila politológus az InfoRádióban úgy vélekedett: a kormányfő nem mond le. "Kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciója megrendüljön" - mondta a szakértő, aki azzal indokolta véleményét, hogy azok, akik a kormányfőt meneszthetnék, ott ültek Balatonőszödön.

A politológus szerint az MSZP egy "belső feszültsége pattant ki földrengésszerűen".

Az MSZP kiáll Gyurcsány mellett

Hiller István, az MSZP elnöke kijelentette: a párt kiáll Gyurcsány Ferenc mellett, támogatja a miniszterelnököt és a megkezdett reformokat. Azokat véghezviszik, tehát a reformfolyamat nem áll le.

A pártelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a beszéd már több mint negyed éve hangzott el, és rosszat akart, aki nyilvánosságra hozta a felvételt.

Az MSZP frakcióvezetője elmondta: nem lesz nyomozás a frakción belül a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése miatt, mert nincs értelme keresni a tettest.

A beszéd tisztulást hozhat, ezért sincs értelme nyomozni - tette hozzá Lendvai Ildikó.


Kuncze: a politika nem úgy hazudik, hogy hazudik

Az SZDSZ elnöke szerint nincs konkrét hazugság a miniszterelnök nyilvánosságra került beszédében. Kuncze Gábor a TV2 reggeli műsorában úgy fogalmazott: a kormányfő esetleges lemondása, vagy előrehozott választások kiírása elhúzódó politikai válságot jelentene, ami ellentétes az ország érdekével.

Az SZDSZ elnöke szerint annyi haszna mindenképpen van annak, hogy nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc beszéde, hogy most végre elkezdődik egy a politika és a választók számára is tanulságos vita.

"A politika nem úgy hazudik, hogy hazudik, hanem úgy, hogy nem mondja meg az igazságot" - fogalmazott Kuncze Gábor, aki hangsúlyozta, hogy az SZDSZ a választási kampányban is végig igazat mondott. A pártelnök szerint végiggondolva az elmúlt 4 év koalíciós vitáit, Gyurcsány Ferenc kijelentése, mely szerint semmilyen jelentős eredményt nem értek el, sem az MSZP-re, sem a kormányfőre nem igaz.

"Az az igazság, hogy nem tudtuk, hogy baj van" - jelentette ki Kuncze Gábor az ország állapotáról beszélve, majd hozzátette, hogy a Fidesz négyszer akkorát hazudott a kampányban, mint az MSZP.

"Bármiféle politikai válság árt Magyarországnak, ezért azt gondolom, hogy Gyurcsány Ferencnek tovább kell csinálnia. Ha most a kormányfő lemond, akkor elhúzódó politikai válság van, de ez sem lesz elég, előrehozott választásokat akarnak majd, ami elhúzódik, aztán jönnek azok, akik négyszer akkorát hazudtak" - mondta Kuncze Gábor, aki szerint van egy ország, amivel törődni kell.

MDF: a kormányfőnek le kell mondania

Gyurcsány Ferenc a tavaszi választási kampányban megrendezett, Orbán Viktorral folytatott vitán határozottan felszólította a Fidesz jelöltjét hogy ne akarjon igaztalan módon nyerni.

"Borús, sötét képeket fest a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, mint mindenről Magyarországon" - kezdte egyik válaszát a tavaszi parlamenti választások előtt megrendezett Gyurcsány-Orbán vitán a miniszterelnök.

"Nem akarhat igaztalan módon nyerni. Nem igaz vádakkal választást nyerni, az nem igaz országhoz vezet. Önnek van befolyása, akkor én most mondom önnek: ez nem igaz. Tudja mit? Vonja vissza ezt a kampányt, mert ha nem teszi, akkor maga is az igaztalanság vádjába süllyed" - szólította fel a Fidesz elnökét Gyurcsány Ferenc.

A Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettese szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után a kormányfőnek le kellene mondani.

"Az MDF szerint egy normális országban a kormányfő akkor nyilatkozik így, ha előtte már bejelentette, vagy utána közli lemondási szándékát" - tudatta Hock Zoltán.

Vasárnap délután óta tüntetnek a Kossuth téren

Egyre többen gyülekeznek a Parlament előtt, ahol hétfő délelőtt már mintegy ötszáz ember gyűlt össze Gyurcsány Ferenc beszéde miatt. A tömeg "nem megyünk haza", "tolvajkormány" és "befejezzük '56-ot" jelszavakat skandál, és közfelkiáltással elfogadott egy petíciót is, amelyben a kormány lemondását követelik.

Sólyom Lászlót arra kérik a dokumentumban a demonstrálók: ha a kormány nem mond le, éljen köztársasági elnöki jogával, oszlassa fel a parlamentet és írjon ki új választásokat.

Nagy László ügyvéd, aki illegitimnek nevezte a kormányt, felszólította a Fidesz és a KDNP képviselőit: adják vissza mandátumaikat, és így kényszerítsenek ki új választásokat.

Egy férfi magnóról felvételeket játszott le, többek között Medgyessy Péter volt kormányfőtől, aki a felvételen kijelentette: nem szabad hazudni. Felvételről megidézték Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is, aki azt mondta: erős a gazdaság, stabil, nagy a jólét.

A jelenlévők, akik közül néhányan zászlókat is magukkal hoztak, spontán beszédeket tartanak, ezeket olykor közös skandálással szakítják meg.

A többi között azt kiabálják, hogy "elég volt!", "a Gyurcsány-kormány mondjon le!", és olyan felszólaló is akadt, aki azt mondta: nem elég a kormány távozása, "rabláncon" kellene egyeseket elvezetni, és bíróság elé kellene állítani a politikai szereplői közül.

Egy tüntető - Kalmár László, a Polgári Szalon polgári kör tagja - bejelentette: a költségvetéssel kapcsolatban magánemberként feljelentést tesz az ügyészségen Gyurcsány Ferenc ellen hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

A rendőrség fémkorlátot állított fel a metró bejáratától a Parlament túlsó végéig, valamint a főbejárat előtt is van egy kordon.

Vasárnap délután kezdődött

<

Egész éjszaka tüntettek
(fotó: InfoRádió - Herczeg Zsolt) (képgaléria)

A vasárnap délután nyilvánosságra került, Gyurcsány Ferenc szavait tartalmazó hanganyagot a május 26-ai, balatonőszödi tanácskozáson rögzítették. A kormányfő a felvételen szó szerint azt mondta: "nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet; teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz".

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy az ország a korábban elképzeltnél jóval többet költött, miközben - mint mondta - a kabinet 4 évig nem csinált semmit. Úgy fogalmazott: Európában ekkora baklövést nem követett el más, csak Magyarország.

A miniszterelnök szerint az MSZP-frakció nem tud olyan jelentős kormányzati intézkedést mondani, amire büszkék lehetnek, és feltette a kérdést a szocialista képviselőcsoportnak: mit mondanak majd, ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltak négy év alatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×