eur:
392.41
usd:
354.93
bux:
72715.79
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Hétszázezer potyázó az egészségbiztosításban

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nyilvántartása szerint 700 ezren úgy kapnak egészségügyi ellátást Magyarországon, hogy senki nem fizet utánuk járulékot. Király Gyula, az OEP informatikai főigazgató-helyettese szerint közülük 350 ezren a szabályokat megkerülve, jogosulatlanul terhelik a közfinanszírozást. Az OEP ugyanakkor csak a jövő év végére ígéri, hogy rendezi az államkasszát terhelő helyzetet.

Király Gyula emlékeztetett arra, hogy ha valakinek van is TAJ-száma és TB-kártyája, az nem jelenti azt, hogy abban a pillanatban van jogviszonya is, ami alapján jogosult a közfinanszírozott ellátásra.

Például minden magyar állampolgár 18 éves koráig alanyi jogon jogosult, ahogy szintén jár az ingyenes ellátás a nyugdíjasoknak és a munkanélküli segélyen lévőknek - tette hozzá az OEP informatikai főigazgató-helyettese.

Probléma azokkal van, akik semmilyen jogviszonyt sem tudnak igazolni. A nyilvántartás szerint 700 ezer olyan ember él az országban, akinek van TB-kártyája, de nincs semmilyen jogviszonya, azaz senki sem fizet utánuk járulékot.

Tisztulhatnak a viszonyok

Király Gyula úgy vélte: a törvény egyértelmű, betartatása azonban nagyon nehéz. Jövőre már elkezdődik a papír alapú kártya elektronikus kártyára cserélése, ami hozzáférést biztosít a központi rendszerhez.

Az OEP elhelyez majd az egészségügyi szolgáltatóknál olyan leolvasókat, amelyekkel ellenőrizhetik a jogviszonyt az ellátás igénybe vétele előtt, így kiszűrhetők lesznek a "potyautasok".

"A számok alapján úgy látjuk, hogy a 700 ezer ember fele feketemunkás, vagy direkt megkerüli a rendszert, ők vagy kénytelenek bejönni a rendszerbe, vagy maradnak fizetős ellátásban" - hangsúlyozta a szakember.

Király Gyula szerint a másik 350 ezer ember valószínűleg részben eltartotti, részben szociálisan rászorultságában lehet találni megnyugtatóan rendezhető jogviszonyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×