eur:
394.01
usd:
356.49
bux:
72496.5
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Gyorsabb polgári és gazdasági perek

Gyorsabbá tenné a polgári és gazdasági perek előkészítését és lefolyását a polgári perrendtartást szabályozó törvény módosításával az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. Az egyelőre csak tervezetként létező módosítás legkorábban azonban csak 2008 közepén léphetne életbe.

A tervezett módosítás egyik legfontosabb eleme az lenne, hogy bevezetnék a gazdasági perekben az elektronikus eljárást. Ezzel gyorsabbá válik az iratkezelés és az ügyszervezés menete is - mondta az InfoRádióban Szécsényi-Nagy Kristóf, a tárca tanácsosa.

A módosításban újraszabályoznák a perelőkészítést is, amellyel a perek nagy része gyorsabbá válna.

Bonyolultabb ügyekben már első fokon lehetővé tenné a tárca a hármas tanácsban történő elbírálást, az egyszerűbb ügyekben pedig másodfokon is csak egy bíró járna el, így hatékonyabbá válna a munkaszervezés is - tette hozzá a tanácsos.

Szécsényi-Nagy Kristóf szerint a módosítástervezet felveti a még 1952-ben eltörölt eskütétel visszaállítását is, amelyről mintegy 20 éve folyik folyamatosan a vita.

A módosítást a parlament a tervek szerint 2007 tavaszán tárgyalhatná, és legkorábban 2008. július 1-jén léphetne hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Az év eleji szakemberhiány friss felmérése szerint az átlagos várakozási idő egy szakemberre 52 nap volt, de egyes megyékben, mint például Jász-Nagykun-Szolnokban, akár 89 napot is kell várni. Ez a hosszú várakozási idő tovább nehezíti a projektek tervezését és kivitelezését. A hiány nagy, ahogy a kereslet is, így nem meglepő, hogy a fizetések ezekben a szakmákban akár havonta a nettó 1 milliót is megugorhatja, ugyanis átlagosan egy burkoló 8 és 12 ezer forintos órabérért vállal egy-egy projektet - írja a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×