eur:
395.45
usd:
366.07
bux:
73893.34
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Veszélybe kerülhet a tihanyi apátsági kolostor

Veszélybe kerülhet a tihanyi apátság épülete, ha nem állítják meg a kolostor alatti domb csúszását - értesült a Független Hírügynökség.

A bencés rend március elején a környezetvédelmi miniszter segítségét kéri, mert az épület csúszásának megállítására az egyháznak nincs pénze.

A természeti jelenség nem csak Tihanyban okoz károkat; a Balaton környékén több helyen is leszakadt már a partoldal.

A tihanyi apátsági templom nincs közvetlen veszélyben, mert falait a XI. században sziklára építették, de a 300 éves kolostor alatt csak föld van. Itt korábban teraszok kialakításával próbálták "megfogni" a domboldalt, de az elmúlt években a fából készült szegélyek mellől is eltűnt a talaj.

Az egyházi tulajdonú épületek alatt az államé a terület. A bencések ezért eddig minden választás után segítséget kértek, de csak ígéretet kaptak, pénzt nem - mondta Korzenszky Richárd, bencés perjel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×