Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Újabb ország kötelezi tesztelésre az érkező kínaiakat, Brüsszel még tárgyal

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. december 29. 19:39
Jelentések szerint az utasok fele covidos volt egy Kínából Olaszországba tartó repülőn. Mindez azután következett be, hogy Peking látványos hátraarcot hajtott végre és feladta eddigi „zéró Covid”-politikáját, aminek nyomán elszabadultak a fertőzések. Az Egyesült Államok és négy másik ország már korlátozza a kínaiak belépését.

Azt követően, hogy Kína közölte, állampolgárai ismét kaphatnak útleveleket, a külföldiek pedig vízumokat, a világ más országaiban attól tartanak, hogy a kínai nyitás a koronavírus-fertőzések ismételt elterjedéséhez vezethet. Több ország ezért tesztelni kezdte a Kínából érkező utasokat és az eredmények drámaiak voltak.

Két, Kínából Milánóba érkezett járat volt az elsők között, amelyek utasait a kínai utazókra vonatkozó új, kötelező vizsgálatoknak vetették alá. Guido Bertolaso, Lombardia tartomány jóléti ügyekkel foglalkozó tanácsosa egy sajtótájékoztatón elmondta: az első járaton a 92 utasból 35 (azaz 38 százalék) volt pozitív. A második járaton 120 utasból 62 (azaz 52 százalék).

Szerda este az Egyesült Államok lett az ötödik ország, amely korlátozásokat vezetett be a kínai utazókkal szemben.

A kínai szigortól való újabb eltávolodás részeként Hongkong eltörölte a pozitív teszteredményt produkáló személyekre vonatkozó korlátozó karanténszabályait.

Peking bejelentése azt jelenti, hogy

kínaiak milliói utazhatnak a jövő hónapban esedékes holdújévi ünnepekre

az országon belül, vagy akár külföldre is - a legtöbbjüknek 2020. óta most először lesz erre lehetőségük.

A Trip.com és a Qunar utazási szolgáltató cégek szerint a bejelentést követően a nemzetközi jegyfoglalások és a vízummal kapcsolatos információk keresése a honlapjaikon öt-nyolcszorosára nőtt. A legnépszerűbb úti célok között szerepelt Japán, Thaiföld, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália.

Mindez a 2020. eleji események kísérteties megismétlődését jelentené. Ezért aggodalmak merültek fel, hogy globálisan ismét elterjedhet a koronavírus a kínai esetszámok brutális megugrása nyomán.

Olaszország mellett Japán, India és Tajvan is vírusteszteket követel meg az Kínából érkezőktől. Ehhez csatlakozott szerdán este az Egyesült Államok is. Washington döntése szerint január 5-től minden kétéves vagy annál idősebb légi utasnak a Kínából, Hongkongból vagy Makaóból való indulás előtti, maximum kétnapos negatív teszteredményre lesz szüksége a belépéshez.

Közös uniós szabály még nem született, de csütörtökön az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) azt közölte, hogy indokolatlan a Kínából az Európai Unióba (EU) beutazó állampolgárok kötelező koronavírus-tesztelésének bevezetése.

Az ECDC szerint a kínai esetszámok növekedése jelenleg nem befolyásolja az Európai Unió járványügyi helyzetét

"tekintettel az EU és az Európai Gazdasági Térség (EEA) népességének magas átoltottsági arányára, valamint a Kínában korábban és mostanában kialakult koronavírus-variánsokra".

Az Európai Bizottság csütörtökre hívta össze az EU egészségügyi biztonsági bizottságának ülését a lehetséges válaszlépések megvitatására.

Kína a világ legszigorúbb vírusellenes lépéseinek feladásával megpróbálja visszafordítani a gazdasági visszaesést. Az emberek millióit otthonukba záró szabályok leszorították a kínai fertőzési rátát, de nyilvános tüntetésekhez vezettek és megakasztották a gazdasági növekedést. A lépések részeként Kína 2020-ban leállította a vízumkiadást a külföldieknek és az útlevélkiadást saját állampolgárainak. Egészségügyi szakértők szerint azonban a kínai kormánynak a jövő év közepéig fent kéne tartania az utazási korlátozásokat, miközben milliókat olt be Covid-vakcinával.