eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Magyar Kézilabda Szövetség/Kovács Anikó

Kezdődik a női kézilabda-vb! – Most vagy soha, szerencsésnek tűnő ágon a mieink

A magyar válogatott csütörtökön, Helsingborgban Paraguay ellen kezdi meg szereplését a világbajnokságon. Pigniczki Krisztina, a nemzeti együttes másodedzője azt mondta az InfoRádióban, hogy minden poszton jól kell teljesíteniük, csak így lehetnek eredményesek. Mint fogalmazott, a csapat a hollandok elleni felkészülési meccseken megmutatta, hogy van mire építeni és lehet bizakodni.

A magyar női kézilabda-válogatott két mérkőzést játszott a vb-felkészülés hajrájában a hollandok vendégeként. Golovin Vlagyimir csapata előbb Rotterdamban 25–23-ra kikapott a németalföldi együttestől, majd Almelóban 34–32-re legyőzte Angela Malesteinéket. A szövetségi kapitány utóbbi találkozót követően kiemelte a Kisvárda balátlövőjének, Juhász Grétának a játékát, aki 5 gólt lőtt. A Ferencvárost erősítő Klujber Katrin viszont mindkét meccset kihagyta.

Pigniczki Krisztina, a nemzeti csapat másodedzője azt mondta az InfoRádió Hetes című magazinműsorában, hogy bár csak két meccsről volt szó, mégis tudtak fejlődni a játékosok, akiken jó volt látni, mennyire dolgozik bennük a bizonyítási vágy. Az olimpiai és vb-ezüstérmes, Európa-bajnok örült annak, hogy egy erős ellenféllel szemben léphettek pályára a dán, norvég, svéd közös rendezésű vb rajtja előtt. Mint fogalmazott, több hátráltató körülmény ellenére jobban sikerült a 2019-es világbajnok hollandok elleni első mérkőzés, mint azt előzetesen várták. Sokat kivett a játékosokból az utazás, néhányan lebetegedtek, illetve a kerettagok két napig „nem is fogtak a kezükben labdát” a felkészülési találkozók előtt. Mint kiderült, az eredetileg tervezettnél hat órával később érkeztek meg, és a rotterdami meccs napján nem tudtak teremben edzeni, mert az előre leadott programban ez nem szerepelt.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány is jelezte a meccsek előtt, hogy nem voltak túl ideálisak a körülmények, de miután eddig szinte mindegyik utazás során akadtak nehézségek a csapat körül, ez is csak egy olyan akadály volt, amelyen valahogy át kellett lépniük, és mint mondta, együtt mennek tovább a cél felé.

Pigniczki Krisztina elismerte, hogy a hollandok elleni első meccsen akadtak hiányosságok a támadójátékukban, a védekezés viszont már akkor is egészen jól működött, valamint az akarattal sem volt semmi gond. Hozzátette: már azon az összecsapáson is látott olyan jeleket a játékban a szakmai stáb, amelyek bizakodásra adtak okot.

A csapat biztos volt abban, hogy képes a jobb teljesítményre is, ami a második hétvégi mérkőzésen meg is mutatkozott. A magyar válogatott másodedzője szerint ezen a találkozón már támadásban is partiban voltak a nagyon erős hollandokkal, a magyar játékosok egy nap alatt is sokat javultak – több poszton is.

„Minden poszton eredményesek voltunk, minden poszton hozzá tudtunk tenni a teljesítményünkhöz, és így tudtuk végül kiharcolni ezt a győzelmet”

– magyarázta az edző.

Pigniczki Krisztina kiemelte, hogy a második meccsen már a szélsőink és a beállóink is elég labdát kaptak, meg tudták őket játszani a csapattársak, megfelelő számban alakított ki helyzeteket a válogatott ezeken a posztokon is. Dicsérte az átlövéseket és a betöréseket is, valamint megjegyezte, hogy „a kapuban is jól állunk” – annak ellenére, hogy Szikora Melinda, a Bietigheim hálóőre térdsérülés miatt nem lehet tagja a keretnek.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány segítője szerint ha a csapat hozza ezeket a teljesítményeket a vb-n is, akkor elérhetik azt a célt, amit kitűztek. Hangsúlyozta, hogy mindenkire szükség lesz, minden poszton többektől kell az extra produkció.

„Nem fogjuk elbírni azt, ha a hét posztból mondjuk csak három hozza a jó teljesítményt. Minden poszton eredményesnek kell lennünk”

– figyelmeztetett.

A magyar válogatott októberben két mérkőzést játszott az Európa-kupában: Debrecenben 38–31-es vereséget szenvedett Norvégiától, majd Schwechatban 34–32 nyert az osztrákok ellen. Novemberben is volt egy meccsük Németország ellen Münchenben, melyet 29–25-re veszítettek el a mieink. A magyar nemzeti együttes tehát felemás mérleggel zárta az őszi meccseket: 2 győzelem mellett 3 vereség is becsúszott.

Párizst látni és nem meghalni!

Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke múlt héten közölte: az az elvárás a magyar válogatottól a szerdán kezdődő világbajnokságon, hogy olimpiai kvalifikációs helyen végezzen. A világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára. Ha a vb-t Franciaország nyeri, akkor a vb-ezüstérmes szerez kvalifikációt. A 2–7. helyezettek 2024 tavaszán olimpiai selejtezőt játszhatnak.

„Olyan csoportba és ágra kerültünk, ami arra ad reményt, hogy teljesíteni tudjuk az elnökség által kitűzött célt. Ahhoz, hogy a legjobb nyolcba kerüljünk, a montenegróiak, majd várhatóan a középdöntőben a horvátok elleni mérkőzést kell mindenképpen megnyernünk” – mondta ugyancsak még a múlt héten Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány.

A szakvezető szerint kaphattak volna olyan sorsolást is, mint a legutóbbi Európa-bajnokságon, ahol egy ágra kerültek az Európa-bajnokkal és az ezüstérmessel, most azonban úgy érzi, nem reménytelen a helyzetük, és úgy véli,

akár már az ötödik vb-mérkőzésükön kiharcolhatják az olimpiai kvalifikációs tornán való indulást.

Minden vb-csoportból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe. Ha ez sikerül a magyaroknak, akkor a Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország négyes három továbbjutójával mérhetik össze az erejüket, a középdöntőből pedig a hatosok első két helyezettje jut be a negyeddöntőbe.

A már említett Szikora Melindán kívül Janurik Kinga és Faluvégi Dorottya sem vehet részt a vb-n sérülés miatt, Szöllősi-Zácsik Szandra és Fodor Csenge pedig még lábadozik, így ők is kihagyják a tornát. Nem tagja a keretnek Háfra Noémi, Kácsor Gréta, Korsós Dorina, Tomori Zsuzsanna, Planéta Szimonetta és Kisfaludy Anett sem.

Némi meglepetésre bekerült az utazó keretbe a Vác kapusa, Bukovszky Anna, irányítóban Simon Petra, a jobbszélső poszton Töpfner Alexandra, balátlövőként pedig a már említett Juhász Gréta kaphat jóval több szerepet az eddigieknél, de már mindegyikük szerzett némi tapasztalatot a felnőtt válogatott tagjaként.

A magyar női kézilabda-válogatott világbajnokságon legutóbb 2013-ban jutott be a legjobb nyolc közé, azóta 11., 15., 14., majd 10. lett a legutóbbi négy vb-n. Érmet 18 éve nem szereztek a mieink. A legutóbbi dobogós helyezést (bronzérem) 2005-ben, Oroszországban érte le a válogatott Németh András vezetésével. A magyar csapat a 2012-es Eb-3. hely óta vár arra, hogy újra érmet szerezzen valamelyik világversenyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×