eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Márton Richárd, a későbbi ötödik helyezett magyar váltó tagja a férfi 4x200 méteres gyorsváltó döntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 23-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Minden magyar döntőbe jutott, Milák Kristóf 100-on is favorit a vizes-vb-n

Telegdy Ádám és a férfi 4x200-as váltó is ötödik lett. Csak tengerentúli úszók nyertek aranyérmet csütörtökön.

A Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság csütörtöki döntői közül egyikben sem született európai aranyérem: az amerikaiak három, az ausztrálok két elsőséget zsebeltek be.

Női 100 méter gyorson az ausztrál Mollie O'Callaghan diadalmaskodott 18 évesen és 82 naposan, legutóbb 1991-ben az amerikai Nicole Haislett győzött hasonlóan fiatalon ebben a számban. A svéd Sarah Sjöströmnek ezúttal sem sikerült elhódítania az aranyérmet, ő a vb-k történetének egyetlen olyan női úszója, aki 100 méter gyorson világcsúcstartóként nem nyert világbajnoki címet, immáron négy ezüst és egy bronz a mérlege.

Női 200 méter mellen az amerikai Lilly King nyert, az orosz Julia Jefimova után ő lett a második női úszó, aki 50, 100 és 200 méteren is szerzett világbajnoki aranyat.

Férfi 200 méter mellen az ausztrál Zac Stubblety-Cook diadalmaskodott, ezzel hazája történetének első aranyát nyerte ebben a számban.

Ötödik a magyar váltó

A Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású egység 7:06.27 perces országos csúccsal ért célba a fináléban.

Ez az egység a felnőttek között a délelőtti előfutamban állt újra össze, 2017-ben az indianapolisi junior világbajnokságon korosztályos világcsúccsal, a házigazda amerikaiak elől hozta el az aranyérmet.

Márton Richárd első emberként délelőtt - amikor 7:07.46 perces országos csúcsot úszott a váltó - 1:46.52-es időt tudott úszni, a döntőben viszont csak 1:48.12-re volt képes. Németh Nándornak így tetemes hátrányt kellett ledolgoznia, de ő másfél másodperccel gyorsabb volt, mint az előfutamban. Holló hét tizedet rontott délelőtti teljesítményéhez képest, a záróember Milák a teljes mezőny harmadik legjobb 200-as idejével (1:44.68) az ötödik helyre hozta fel a csapatot.

A számot az amerikaiak nyerték nagy fölénnyel.

"Túl sok idő telt el anélkül, hogy sok közünk lett volna egymáshoz a váltón kívül, ami viszont nem olyan, mint egy álom vagy egy gyerekmese, erre készülni kell. Van benne potenciál, hiszek és bízok benne" - nyilatkozta a váltóval kapcsolatban Milák, aki ekkor értékelte a 100 méter pillangó elődöntőjét is, ahol toronymagasan végzett az élen.

"Senkinek nem akasztják a döntő előtt a nyakába az érmet, ugyanúgy meg kell majd küzdenem érte, mint bárki másnak. Nagyon érdekes versenyre számítok, a legjobb időeredményre, minőségre és kivitelezésre törekszem majd" - mondta Milák. Hozzátette, hogy idén sokkal többet készült a 100-ra, mint korábban, de még nem érzi teljesen magáénak a számot, ugyanakkor elődöntős idejét jó előjelnek tartja.

Németh Nándor elégedetten nyilatkozott a csapatról és a megszerzett ötödik helyről is. "Szerettem volna 1:46-on belüli időt úszni, tudtam, hogy ha eljutunk a délutánig, akkor képes lehetek valami hasonlóra" - mondta Németh, aki 1:45.73 perccel csapott célba a váltó második embereként.

Nyitóképünkön Márton Richárd, a későbbi ötödik helyezett magyar váltó tagja a férfi 4x200 méteres gyorsváltó döntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 23-án

Telegdy Ádám ötödik 200 háton

A tokiói olimpián tavaly ötödik Telegdy az ötödik, a világbajnoki újonc Kovács pedig nagy egyéni csúcsának köszönhetően - majd hat tizedet javított korábbi legjobbján - a hetedik idővel került a fináléba.

A döntőben mindkét magyar a mezőny második felében úszott szinte végig, Kovács kezdett erősebben, de a hajrája Telegdynek volt erősebb, aki a tokiói olimpián úszott egyéni legjobbját (1:56.15) csak megközelíteni tudta, 1:56.91 perccel csapott célba.

Telegdy a vegyes zónában elmondta, elégedett, hogy évek óta ott van a döntőben és bízik benne, hogy tovább tud majd javulni, mert akkor például a római Európa-bajnokságon - egy héttel a Kapás Boglárkával kötendő házasságuk előtt - érmet nyerhet.

Kovács nem tudta megúszni az elődöntőben elért legjobbját (1:57.12), 1:58.52 perccel a nyolcadik helyen zárt.

Ő a finálé után arról beszélt, hogy nem tudta magát kellőképpen kipihenni, rendkívül fáradt volt és ugyan az első két ötvenen hasonló részidőket hozott, mint az elődöntőben, a táv második felére "elfogyott".

A számot a négyszeres olimpiai bajnok amerikai Ryan Murphy nyerte, neki ez volt pályafutása ötödik vb-aranya, de először nyert egyéni versenyt, ebben a számban 2017-ben ugyanitt és 2019-ben Kvangdzsuban is második lett.

Milák Kristófnak 100-on sem volt ellenfele

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott be a 100 méter pillangó döntőjébe a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A 22 éves, olimpiai bajnok Milák kedden világcsúccsal védte meg címét 200 méter pillangón, és a rövidebb a távon is ott van a favoritok között. A magyar versenyző éremesélyeit tovább javította, hogy a szám ötkarikás aranyérmese és címvédője, az amerikai Caeleb Dressel szerdán egészségi okokra hivatkozva visszalépett a további küzdelmektől.

Milák már az előfutamok során jelezte a többi trónkövetelőnek, hogy jó formában van, ugyanis olyan idővel (50.68) zárt az összesítés élén, aminél idén csak Dressel úszott jobbat (50.01) és amivel a 2019-es kvangdzsui vb-n ezüstérmes, az olimpián harmadik lett volna.

Virth Balázs tanítványa az esti programban is megörvendeztette a közönséget: 50 méternél még csak harmadikként fordult, azonban a fordulás után már elsőnek bukkant fel a vízből és végül 50.14 másodperces idővel csapott célba. Ez karrierje második legjobb úszása ezen a távon, csak tavaly, a tokiói olimpia döntőjében úszott gyorsabban, ott 49.68-as Európa-csúccsal lett második a világcsúccsal (49.45) benyúló Dressel mögött.

Milák magabiztosan várhatja a pénteken 18.44 órakor kezdődő finálét, mivel elődöntős ideje 67 századdal jobb, mint a második japán Mizunoma Naokié.

Szabó Szebasztián egy nap két egyéni csúcsot úszott, döntős

Szabó Szebasztián a hetedik helyen bejutott a döntőbe 50 méter gyorson a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A szám rövidpályás Európa-bajnoka egyéni csúcsát (21.99) - amelyet a délelőtti előfutamban beállított - alaposan megjavítva, 21.81 másodperces idővel csapott célba.

Szabó a vegyes zónában azt mondta, egyáltalán nem érezte úgy, hogy tökéletesen úszott volna, ugyanakkor nagyon örült annak, hogy ott lesz a fináléban. Abban véleménye szerint bármi lehet, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy még tovább javuljon.

A szám döntőjét pénteken 18.09-kor rendezik.

Mindkét magyar döntős 200 női háton

Molnár Dóra a hetedik, Burián Katalin a nyolcadik idővel bejutott a döntőbe 200 méter háton csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A magyar csapat legfiatalabb tagja, a 16. születésnapját jövő szerdán ünneplő Molnár - aki szerdán a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként ötödik lett - egyéni legjobbjától (2:09.34) nem sokkal elmaradva, 2:09.94 perces idővel csapott célba, ez majdnem egy másodperccel jobb, mint a délelőtti előfutamban (2:10.88).

"A vége egy kicsit azért már fájt, de ott a szívem és a közönség hangzavara behúzott. Nagyon boldog vagyok, hogy döntőt úszhatok, remélem, holnap sikerül még egy kicsit javítani az időmön. Öt évvel ezelőtt még szurkolóként ültem itt a Duna Arénában, de titkon arról álmodtam, hogy egyszer majd én is a sztárok között versenyezhetek" - nyilatkozta a vegyes zónában Molnár Dóra.

Burián - akinek reggel a szemüvegével is "meg kellett küzdenie" a vízben - közel másfél másodpercet javult a délelőtthöz képest, 2:10.07-tel pedig pont elérte a finálét.

Az olimpiai 10. magyar versenyző a vegyes zónában elmondta, az ideje lehetne sokkal jobb, hiszen fizikálisan jó formában érzi magát, mentálisan azonban nincs a topon, mivel az olimpia után volt egy nehéz időszaka, egy műtét és a koronavírus miatt négy hónapot hagyott ki. Hozzátette, megpróbálja kipihenni magát és akkor a döntőben sokkal jobb időt úszik majd.

A szám fináléját pénteken 18.53 órakor rendezik.

Eredmények

férfiak

200 m mell, világbajnok:

Zac Stubblety-Cook (Ausztrália) 2:07.07 perc

2. Hanaguruma Ju (Japán) és Erik Persson (Svédország) 2:08.38

200 m hát, világbajnok:

Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.52 perc

2. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:55.16

3. Shaine Casas (Egyesült Államok) 1:55.35

...6. TELEGDY ÁDÁM 1:56.91

.8. KOVÁCS BENEDEK BENDEGÚZ 1:58.52

4x200 m gyorsváltó, világbajnok:

Egyesült Államok (Drew Kibler, Carson Foster, Trenton Julian, Kieran Smith) 7:00.24 perc

2. Ausztrália (Elijah Winnington, Zac Incerti, Samuel Jack Short, Mack Horton) 7:03.50

3. Nagy-Britannia (James Guy, Jacob Henry Whittle, Joe Richard Litchfield, Tom Dean) 7:04.00

.5. MAGYARORSZÁG (MÁRTON RICHÁRD, NÉMETH NÁNDOR, HOLLÓ BALÁZS, MILÁK KRISTÓF) 7:06.27

nők

100 m gyors, világbajnok:

Mollie O'Callaghan (Ausztrália) 52.67 másodperc

2. Sarah Sjöström (Svédország) 52.80

3. Torri Huske (Egyesült Államok) 52.92

200 m mell, világbajnok:

Lilly King (Egyesült Államok) 2:22.41 perc

2. Jenna Strauch (Ausztrália) 2:23.04

3. Kate Douglass (Egyesült Államok) 2:23.20

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×