Nyitókép: Ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház és autó az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én. MTI/AP

Kurszk: az ukránok nem követték el a tavalyi hibát

Infostart
2024. augusztus 13. 16:42
Kiderült, miért lehetett sikeres az ukrán hadsereg kurszki támadása.

Az Oroszország területét támadó ukrán közkatonák az utolsó pillanatban tudták csak meg, hogy Kurszkba készülnek betörni, a hadműveletben résztvevő tisztek is alig három nappal az invázió előtt kapták csak meg a terveket – írja a New York Times alapján a Portfolio.

Az amerikai lap részletes cikket közölt a Kurszk elleni offenzíváról, a műveletekről több ukrán katona is nyilatkozott.

A kudarcos 2023-as nyári hadjáratból sokat tanult az ukrán hadvezetés, itt az egyik legnagyobb hiba az volt, hogy a politikai vezetés hónapokkal a támadás indulása előtt elkezdett kommunikálni arról, hogy ellenoffenzíva készül. Most a támadást maximális diszkréció és csend előzte meg, annak érdekében, hogy Oroszország ne tudjon felkészülni a védekezésre.

Az amerikai lap arról ír: a műveletben résztvevő ukrán katonatisztek alig három nappal az offenzíva kezdete előtt kapták csak meg a hadjárat terveit, a közkatonáknak pedig indulás előtt egy nappal szóltak. A felkészülés persze több idő volt: Ukrajna összevonta a haditechnikai eszközöket a régióban és sűrű lombozat alatt rejtették el őket, de nem tudták az ukrán katonák, hogy Oroszország területét tervezik megtámadni vele.

A műveleti csend hátránya az volt, hogy Szumi régió civil lakosságát sem tudták felkészíteni arra, hogy Oroszország légi támadások sorozatát indítja majd el a terület ellen.

A New York Times arra is kitért, hogy a támadás fő célja, hogy Oroszország erőforrásokat vonjon el a Donbaszból, de egyelőre ez nem történt még meg. Bár Ukrajna sikereket ért el az offenzíva során és elfoglalt „körülbelül két tucat” települést, a támadás során érezhető veszteségeket szenvedtek.

Megjegyzik: egyelőre korai mérleget vonni a támadás eredményességéről.