Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Életfogytiglanit is kaphat a szlovák kormányfő támadója

Infostart
2024. május 16. 13:10
A rendőrség eljárást indított Juraj Cintula ellen, aki szerdán többször meglőtte Robert Fico kormányfőt a handlovái kihelyezett kormányülést követően.

Előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsította meg a rendőrség Juraj Cintulát – írja az ujszo.com. A férfit jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrségi cellájában tartják fogva Nyitrán. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a törvény értelmében

25 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A merénylőt a rendőrök szerda éjjel az autójához kísérték, amelyet egy speciálisan kiképzett kutya vizsgált át robbanóanyag nyomai után kutatva. Ezt követően tűzszerészek érkeztek, akik a csomagtartót és a motorháztetőt ellenőrizték.

A Markíza szerint a 71 éves nyugdíjas csütörtökön reggel, a meggyanúsítást követően azt mondta, hogy büszke arra, amit tett.

A lap arról is beszámolt, hogy a Dúha (Szivárvány) irodalmi klub határozottan elítélte a Robert Ficóval szembeni gyilkossági kísérletet, és visszavonta a támadó, Juraj Cintula tagságát. A klub elnöke, Mária Cibulová hangsúlyozta, hogy a klub az irodalomról, nem pedig a politikáról szól.

Fokozottan figyelik a közösségi médiát

A Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatban a szlovák rendőrség fokozottan fogja figyelni a közösségimédia-felületeket. „Nagyra tartjuk a demokráciát és a szólásszabadságot, a gyűlöletbeszéd és a fenyegető kommentek azonban hozzájárulnak a helyzet további eszkalációjához” – idézi a hatósági közleményt az ujszo.com.

Hozzátették, arra kérik a nyilvánosságot, tartózkodjanak a gyűlöletkeltő és a fenyegető kommentek közzétételétől az egyes cikkek alatt, mivel ha olyan hozzászólásokat találnak, amelyeket törvényellenesnek minősítenek, kiemelten foglalkoznak majd velük.